1. Cand este mai bine sa contactez un arhitect peisagist?

Momentul ideal de a contacta un arhitect peisagist coincide cu momentul in care contractezi arhitectul pentru proiectul casei. Acesta din urma, de regula se axeaza doar pe rezolvarea functiunilor din interior si nu priveste locuinta in ansamblul gradinii. Formand o echipa, cei doi pot colabora spre o rezolvare unitara si armonioasa intre casa si gradina, ce porneste de la asezarea casei si a anexelor pe teren, organizarea infrastructurii (canalizare, gaze, camine de vizitare, etc) fara sa influenteze negativ aspectul gradinii, organizarea acceselor si a circulatiilor, pana la alegerea unui stil comun de amenajare si chiar alegerea impreuna a finisajelor de exterior.

Pe scurt, colaborarea cu un arhitect peisagist inca din cele mai incipiente faze de proiectare inseamna de multe ori o economie facuta pe viitor, evitandu-se costurile suplimentare pentru corectii si modificari aparute din necesitatea rezolvarii unor conflicte de ordin functional si estetic intre constructie si asezarea ei in contextul gradinii. In realitate, de cele mai multe ori casa este deja construita atunci cand se doreste amenajarea gradinii, lucru cu care suntem obisnuiti si nu reprezinta un impediment pentru un arhitect peisagist creativ.

Proiectarea poate fi facuta oricand aveti nevoie, insa perioada din an cea mai potrivita pentru contractarea unui arhitect peisagist sunt lunile de vara si de iarna deoarece acestea sunt perioade mai putin aglomerate pentru noi, in care putem sa ne ocupam de proiectul dumneavoastra fara alte distrageri si in general sunt perioade in care beneficiati si de reduceri. Lunile de primavara si toamna reprezinta sezonul plantarilor, cand de obicei suntem pe teren realizand lucrarile proiectate in lunile precedente.

2. Am nevoie de un proiect complet de peisagistica, o schita sau doar de consultanta?

Un proiect complet de peisagistica (pachet Standard sau Pro) iti asigura atat conceptul gradinii, planurile tehnice cu cote detaliate, speciile de plante la dimensiunile recomandate de plantare si localizarea lor exacta, detalii tehnice personalizate (in functie de caz: pergole, jardiniere, gard, alei, etc), preturile de executie cat si 2 corecturi gratuite ale proiectului pentru a fi siguri ca lucrarea va fi exact cum iti doresti. Pe langa acestea, serviciile incluse intr-un proiect complet contin si asistenta de santier (conform contractului) care inseamna urmarirea periodica a lucrarii de executie, oferind sfaturi si indrumari inspre realizarea amenajarii intocmai proiectului. Proiectul complet de peisagistica ofera informatii complete ce pot fi utilizate de orice firma constructoare de gradini (indiferent daca este recomandata de Gedeus sau aleasa pe cont propriu). Daca vrei totusi sa faci lucrarea in regie proprie si ai nevoie doar de indrumare si inspiratie catre niste idei creative si de specialitate, este posibil sa iti fie de ajuns o schita sau o sesiune de consultanta.

Schita de proiect consta intr-un plan schematic (desenat la mana libera sau pe calculator) ce contine ideile generale ale gradinii, mai putin detaliate decat in plansele cuprinse intr-un proiect complet. Mai exact este un desen ce cuprinde traseele de circulatie (pietonal si/sau auto), volumele mari de vegetatie si speciile recomandate, zonificarea functiunilor aferente (parcare, zona de gratar, zona locului de joaca, zona de lounge, etc), notatii explicative si imagini cu exemple de lucrari ce pot fi aplicate gradinii in discutie.

Consultanta consta intr-o discutie verbala la fata locului si se aplica in general in cazul in care deja ai niste idei pe care vrei sa le implementezi in urmatoarea gradina, dar vrei sa afli si opinia unui specialist. Gedeus te poate indruma inspre luarea unor decizii corecte in ceea ce priveste dispunerea functiunilor si alegerea materialelor vegetale si de constructie potrivite cerintelor tale.

*(contacteaza-ne telefonic, scriindu-ne pe email sau completand formularul aici)

3. Am acceptat oferta, care sunt urmatorii pasi si cat dureaza proiectarea?

Dupa semnarea contractului si plata avansului ne apucam indata de proiectare, folosind informatiile primite de la dumneavoastra si cele adunate de pe teren.

Pentru a ne asigura ca proiectul va fi pe placul dumneavoastra, veti beneficia de 2 corecturi gratuite ale proiectului care constau in discutii despre viitoarea amenajare si propunerea noastra, in care alegem impreuna finisajele, plantele sau alte lucruri preferate de dumneavoastra.

La prima corectura va prezentam conceptul gradinii sub forma unei schite de proiect ce include aleile, functiunile si volumele de vegetatie, si venim cu propuneri de materiale si texturi, si prezentari de plante decorative.

Cand ne intalnim pentru a doua corectura deja am facut adaugirile si/sau modificarile, dupa caz, in functie de cele discutate la intalnirea precedenta. Dupa aceasta a doua corectura la care de regula ori nu sunt ori e nevoie doar de modificari mici, putem incepe lucrul la plansele tehnice finale.

Predarea documentelor se face pe baza borderoului de piese desenate, scrise sau video, prin semnarea procesului verbal de predare-primire.

Intervalul de lucru pentru proiectul unei gradini este conditionat de volumul de munca si poate fi aproximat cu acuratete dupa cunoasterea acestuia (adica in functie de suprafata, doleantele clientului si de ce pachet de proiectare si cate extraoptiuni ati ales), insa poate incepe de la doua saptamani pentru pachetul Basic al unei gradini de suprafata si complexitate mica sau medie.

4. Am primit proiectul complet, cum pot realiza executia gradinii?

Odata finalizata partea de proiectare, aveti inclus in documentatia predata un deviz estimativ al costurilor lucrarii de la unul dintre colaboratorii nostri pe executie. Puteti alege sa realizati lucrarea cu acesta sau va mai putem pune la dispozitie serviciile a inca 2 colaboratori specializati pe constructia de gradini.

Aveti libertatea de a alege intre constructorii recomandati de noi (caz in care beneficiati de asistenta de santier gratuita) in functie de preturile si portofoliile fiecaruia, ori puteti alege dumneavoastra un alt constructor sau chiar puteti realiza lucrarea in regie proprie.

5. Ce presupune asistenta de santier si managementul de proiect, si am nevoie de acestea?

Daca vrei sa ai siguranta ca proiectul va fi respectat in cel mai mic detaliu, atunci prezenta arhitectului peisagist pe teren in momentul executiei este obligatorie.

Ca asistent de santier, arhitectul peisagist coordoneaza trasarea aleilor si asezarea plantelor pe pozitiile de plantare, si va gasi solutii la situatiile neprevazute ce pot aparea pe teren. Astfel, va fi prezent in momentele cheie ale executiei, coordonand, recomandand si sfatuind asupra unor anumite operatii, si va oferi feedback beneficiarului in legatura cu demersul lucrarii. Asistenta de santier se realizeaza prin vizite periodice la zona de amenajat si prin comunicare telefonica si/sau mail ori de cate ori beneficiarul sau constructorul au nevoie.

Managerul de proiect reprezinta interfata dintre constructor si beneficiar, detine toate atributele asistentului de santier, iar in plus se ocupa cu cautarea si alegerea personala a materialelor vegetale si de constructie, in functie de proiect si de doleantele clientului, pastrand calitatea si design-ul stabilit. Managerul se ocupa de optimizarea costurilor, de buna desfasurare a santierului si de organizarea acestuia, recomandand constructorului modul de etapizare al lucrarilor si al transpoturilor de materiale, pentru fluentizarea muncii si finalizarea lucrarii intr-un mod eficient si intr-un timp cat mai scurt.