Floreasca Business Park

Floreasca Business Park este un ansamblu de clădiri de birouri situat vis-a-vis de Mall Promenada. Board-ul și-a dorit refacerea zonei verzi din fața birourilor, iar brief-ul lor a conținut și următoarele cerințe de care să ținem cont: folosirea unor specii de plante nu foarte înalte (max 1.2 – 1.5m h) și gândirea unei alei pietonale în locul potecii de picior care trecea prin zona gazonată.

 

Am pornit motivați să arătăm că și local putem avea spații de calitate și astfel am căutat să creăm un spațiu diferit de cele cu care suntem obișnuiți de administrațiile locale. Comunicarea a fost facilă, și imediat după ce am prezentat conceptul a fost aprobat fără nicio modificare.

 

Când am început dezvoltarea conceptului, principiile după care ne-am ghidat au fost ca amenajarea să încurajeze biodiversitatea locală și să contribuie activ la rezolvarea problemelor cauzate de inundații la ploile torențiale.

 

Astfel, am conceput și implementat iazul uscat – un bazin de retenție a apelor pluviale, care în loc să conducă apa spre sistemul de canalizare orășenesc, o adună și o disipă lent în sol, reintroducând-o în circuitul natural. Bazinul uscat este gândit pentru a arăta bine și atunci cănd este umplut de apă dar și cănd este gol. Am folosit în amenajarea lui pietriș de granulații diferite care oferă un joc de texturi, iar la interior am instalat și insule de plante.

 

Primele lucruri care se remarcă atunci când străbați spațiul sunt movilele înierbate și zidurile de sprijin metalice. Spațiul este jucat pe verticală, într-un ansamblu care conferă dinamism și modernitate, reflectând spiritul activ din interiorul birourilor. 

 

Aleea pietonală este construită din plăci de beton turnate in-situ, decalate între ele și jucate stânga-dreapta, proiectate pentru un mers în pas de promenadă. Între dalele de beton am montat pietriș de granulații diferite. Aleea taie unul dintre valonamente într-un loc pe care l-am stabilizat cu ziduri de sprijin din corten. Cortenul este un aliaj de oțel, cupru și alte metale, și este special conceput să formeze un strat superficial de rugină. Acest strat se oprește la suprafață și de fapt protejează și conferă rezistență interiorului de la coroziuni ulterioare. Rugina apare neuniform la început și este portocalie ori pe alocuri galbenă, iar în timp se uniformizează și își închide nuanța. La trecerea aleii prin valonament, pe fețele zidurilor de sprijin, am montat corpuri de iluminat de exterior, bidirecționale, care pun în evidență metalul ruginit și asigură o vizibilitate sporită la tranzit. Un senzor crepuscular a fost montat retras, pentru automatizarea iluminării la lăsarea întunericului.

 

În alte zone ale spațiului, canalele și gurile de vizitare care se situau pe locul prevăzut pentru valonamente au fost protejate tot prin ziduri de sprijin din corten. Plăcile de metal au fost debitate în atelier și sudate pe poziția finală la fața locului. Pentru că sub spațiul verde se află placa de beton de la parcarea din subsol, zidurile nu s-au putut fixa în adâncime. Așa că le-am prevăzut cu ancore laterale și piedici orizontale care nu permit mișcarea lor în timp. La final am decupat zidurile de sprijin, astfel încât muchiile de sus să urmărească forma valonamentelor.

 

La colțurile dintre alee și trotuare am montat grătare metalice peste care se poate călca fără a mai bătători pământul. Sub grătare și între ochiurile lor am umplut cu pământ vegetal și am însămânțat cu trifoi pitic, rezistent la trafic pietonal. 

 

Vegetația este compusă din plante perene și graminee, dispuse în comunități. Printre speciile folosite se numără saschiul, șovârful, salvia rusească, rogozul, echinacea, păiușul decorativ, iarba arteziană și multe altele. În zona aleii am folosit plante scunde, de tipul limba peștelui, coada șoricelului, mușchiul de piatră sau iarba neagră.

Pe scurt:

Zonă: Floreasca, București

Suprafață: 745 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Management de proiect: Gedeus & Loisir

Execuție: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Luca Perene / AEI Audit Energetic Industrial

An: 2019