În vederea realizării acestei lucrări a fost mai întâi dezvoltat un plan cadastral actualizat și precis. S-a urmărit inventarierea riguroasă a vegetației arboricole și arbustive, precum și identificarea speciilor existente. Pentru eficientizarea modului de redactare, zona urbană a fost împârțită pe tronsoane și subtronsoane, determinate de limitele străzilor principale sau intersecții și de tipologia compozițională.
Inventarierea arborilor a avut două componente: una spațială și una calitativă.
Interpretarea datelor În urma analizei situației existente, numărul de arbori rezultat este de 1808 exemplare, pe o suprafață de circa 16 ha, ceea ce reprezintă 113 arbori/ha. Din numărul total de arbori, 29,36% trebuie eliminați, din considerente estetice, ale stării generale de sănătate și ale distanței minime față de clădiri.
După scăderea numărului de arbori ce trebuie eliminați rezultă o proporție de 79.81 arbori/ha.
În cea mai mare parte spațiul verde nu are o structură bine definită, iar zonele identificate nu sunt suficient interconectate între ele.
Este necesară astfel revitalizarea spațiului prin conectarea zonelor identificate, asigurarea unei unități compoziționale a spațiului, mărirea procentului de vegetație arboricolă și arbustivă, și sporirea calității spatiului verde în general.
Direcții strategice
Descrierea soluției În urma analizei complexe bazată pe interpretarea datelor prelevate din teren s-a ajuns la conturarea unor idei care au stat la baza dezvoltării și elaborării strategiei și a soluției de amenajare a unei mări suprafețe, considerată reprezentativă pentru orașul Titu.
Ca atare soluția de amenajare peisagistică s-a bazat pe dezvoltarea principalelor concluzii rezultate din sinteza analizelor. Astfel principalele obiective care au permis conturarea conceptului soluției sunt bazate pe:
Identitatea fiecărui tronson a fost însă obținută prin folosirea unei speciei dominante caracteristică fiecarui tronson.
Suprafața în care s-a intervenit măsoară peste 16 ha, numărul arborilor sănătoși a crescut de la 1277 la 3692, ceea ce înseamnă un număr de 230.75 arbori la hectar.
Concluzie: s-a obținut un spațiu coerent funcțional care răspunde în mare parte tuturor necesităților societății.
Prin structurarea spațiilor au fost posibile plantări masive de arbori care prin prezența lor și suprafața mare foliară contribuie major la îmbunătățirea aerului, a mediului ambiant și în concluzie la mărirea calității vieții în spațiul urban. |
Pe scurt:
|