Permacultura se ocupă cu proiectarea mediului, astfel încât acesta să se autosusțină, pe principii ecologice și biologice, folosind de multe ori modele care apar în natură. Scopul este optimizarea efectului și minimizarea muncii urmărind crearea sistemelor stabile, productive, care să răspundă nevoilor umane și să integreze armonios mediul cu locuitorii săi.
Scopul lucrării de față a fost să proiectăm, să realizăm și să lăsăm în urmă o grădină de permacultură funcțională, maturizată. Beneficiarii grădinii sunt copiii de la SOS Satele Copiilor. Pentru copii proiectul a primit și o latură educativă, iar înainte de începerea muncii efective li s-au prezentat la proiector filmulețe, știai-că-uri și curiozități despre plante și grădinărit. Mai mult, au învățat cum se sădesc semințele și cum se udă, fiecare primind propriul ghiveci în care și-au plantat legumele preferate și pe care le-au crescut timp de mai multe luni.
Tot ei, alături de mamele sociale și de administrator se vor îngriji de continuarea producției și asigurarea mentenanței viitoare în grădină.
Am construit alături de cei mici paturi înălțate pentru legume, un keyhole garden (tehnică de plantare în permacultură) și un strat supraînălțat de tip hugel kultur. Între plantările de primăvară sunt incluse: ceapa, usturoiul, ridichile, salata verde, spanacul, cresonul, loboda, rucola, mărarul, pătrunjelul și mazărea, iar între cele de vară: ardeiul capia și cel gras, roșiile Cherry și cele uriașe, dovlecii, vinetele, salata și varza.
Gardul existent de plasă și voliera au fost îmbrăcate în plante cățărătoare: fasole galbenă și verde, dovlecei, castraveți, liane și flori. Voliera are și acces separat, pe unde se va intra pentru a umbla la compostiera din interior, construită din cotețul de păsări existent. Tot în volieră a fost organizat și locul de depozitare pentru materiale și unelte.
Elementul ce atrage cel mai mult atenția este spirala cu plante aromatice și flori: salvie, mentă, coriandru, rozmarin, rucola, anason, muștar, cimbru și nergrilică. A fost construită prin împletirea nuielelor de răchită culese din curtea complexului, urmat de umplerea volumului rezultat cu straturi succesive de paie și pământ.
În zona în care coboară terenul am realizat terase de tip buzunar, susținute de cleionaje din materie vegetală. Acestea au fost plantate cu cartofi și plante companion: mazăre, ceapă, gălbenele, usturoi și mărar.
Potecile au fost realizate din vechi dale de beton refolosite și din rondele de trunchi de copac, pietriș și scânduri. Spațiul a fost întregit de realizarea a două băncuțe din bușteni și amenajarea unei mese rotunde construită prin refolosirea unui tambur de lemn pentru cabluri. De asemenea, am captat în butoaie apa de ploaie de pe construcția din apropiere, și am refolosit-o la udarea grădinii. Au fost instalate și adăposturi pentru păsări. |
Pe scurt:
|