Bloc Gorjului

Pornit inițial ca un proiect ce avea să fie implementat, investitorul a renunțat la lucrare și astfel a rămas la stadiul de concept.

 

Ideea din spatele proiectului a fost să modificăm un spațiu verde tipic din jurul unui bloc (din imediata vecinătate a stației de metrou Gorjului), care nu se remarca prin nimic deosebit, și să îl transformăm într-un spațiu funcțional, atrăgător și viu, care să sporească calitatea vieții celor din zonă și să îmbunătățească peisajul urban din cartier.

 

Pe sit se aflau plantați 3 pini pe care i-am păstrat și în jurul cărora am dezvoltat spațiul. Au fost înglobați în ”buzunare” delimitate de un zid de sprijin ce formează la interior un spațiu verde înălțat, ca un fel de jardinieră fără fund. Buzunarele acestea redau trecătorului la nivel vizual și perceptual o lărgire a trotuarului și o deschidere către zona verde. Practic, trecătorul își însușește spațiul, contrar opus practicilor actuale de împrejmuire cu gard de plasă bordurată a aproape fiecărui spațiu verde de bloc.

 

În cele 3 zone în care peretele jardinierei construite atinge linia trotuarului, am imaginat câte un spațiu de șezut din același tip de beton. La interior, locurile de șezut sunt prevăzute cu câte o nișă cu pietre mari, albe. Nișele sunt puse în evidență și prin iluminare cu bandă LED.

 

Am separat trotuarul de gardă al blocului de restul amenajării prin montarea unor panouri de lemn semipermeabile vizual, pe care sunt fixate spoturile de iluminat direcționate către compoziția de plante.

 

Plantele alese sunt în special graminee (sau ierburi decorative), potrivite condițiilor de soare puternic specifice locului. 

 

Am reimaginat intrarea în bloc, îmbrăcând în lemn vechea structură metalică ce servește la protecția împotriva ploilor. Pe zona verde de lângă intrare am propus un panou din lemn pentru signalistică, care împreună cu ierburile ornamentale de mici dimensiuni din jurul său crează un ansamblu. 

 

În imediata vecinătate a gurii de metrou am creat un spațiu în același stil, care în plus este utilat cu o bancă din lemn construită în consolă. Această bancă înglobează în interiorul ei un arbore bătrân existent. Tot în această zonă am creat o imagine mai primitoare pentru tabloul electric existent, construindu-i o mască din lemn.

Pe scurt:

Zonă: Gorjului, București

Suprafață: 350 mp

Proiect: Gedeus

An: 2014