Grădină Cristian

 

Pentru spațiul său generos, de 1600 mp, Cristian a făcut un pariu cu sine și ne-a oferit mână liberă în compunerea proiectului de soluție. Am început proiectarea grădinii cu un singur gând în minte: să concepem cea mai bună soluție care să răspundă atât spațiului cât și nevoilor proprietarului. Deschiderea și încrederea pe care ne-a oferit-o Cristian a dus la realizarea unui proiect extrem de complex și unic ca design, cu o multitudine de funcțiuni și elemente custom-made, proiect pe care l-a acceptat cu mare entuziasm, fără nicio modificare.

 

Cerințele au fost multiple, iar printre cele însemnate s-au numărat construirea unei piscine, a unei zone de lounge înconjurată de apă, o bucătărie de vară, iar datorită formei atipice a terenului era nevoie de o alee carosabilă care să ducă de la intrarea în curte până la garajul subteran de la casă. La capătul aleii carosabile era dorită gândirea unui rond în jurul teiului existent, care să permită întoarcerea autoturismelor și care să ofere acces către zona parcării de suprafață.

 

Spațiul a fost atent gândit în strânsă legătură cu natura, de la folosirea unor materiale permeabile pentru a permite reintroducerea apelor pluviale în circuitul natural, captarea și dezvoltarea unui sistem pentru refolosirea apei în irigarea grădinii, până la zonificarea pe acoperișul locuinței a panourilor fotovoltaice și a unei eoliene rezidențiale.

 

Pornind cu amenajarea dinspre stradă, gardul a fost imaginat din beton amprentat cu lemnul de cofrare, retras cu 1m de la limita cu trotuarul pentru a păstra loc pentru plante. Betonul intră într-un dialog elegant cu lemnul porții auto culisante în care este înglobată și o poartă pietonală discretă, alături de cea de a doua poartă pietonală care deservește accesului vecinilor pe aleea de servitute adiacentă amenajării. Numărul casei decupat în corten este retroiluminat, iar împreună cu efectele de iluminat descendent din stânga-dreapta intrării și a lamelelor de beton cu interspații de asemenea iluminate, anunță încă de la stradă o amenajare diferită și detaliată. Gramineele și plantele perene cu flori întregesc atmosfera și oferă un plus de căldură și eleganță spațiului (rudbechia, rogozul decorativ, iarba arteziană și penele de stuf).

 

Carosabilul, care trebuia să facă legătura cu parcarea subterană, cea supraterană și rond, ocupa o amprentă extrem de importantă, astfel că de la început am căutat soluții care să minimizeze impactul ecologic și vizual asupra terenului. Am găsit ca cea mai potrivită variantă, nature-friendly, construirea aleii auto din grilaje metalice industriale, specifice traficului auto. Astfel, de-a lungul întregii alei auto am coborât terenul cu aproximativ 25 cm, și am imaginat un cadru metalic detașat de la sol peste care sunt montate panourile de grilaj. Spațiul creat între carosabil și terenul de sub permite apelor de suprafață să curgă fără să deranjeze traficul și joacă un rol extrem de important în administrarea apelor pluviale ce ocazional pot curge în cantități impresionante. Totodată permite plantelor să crească nestingherite de sub carosabil, prin ochiurile grilajului. Astfel, apa meteorică este condusă prin această rigolă artificială dinspre casă unde terenul este natural mai înalt, și coboară înspre stradă (diferență maximă de 2.5m pe o lungime de aprox. 60m), trecând printr-o serie de 4 stăvilare ascunse sub grilaj, care încetinesc curgerea și permit infiltrarea apei în șanțurile de drenaj ce converg către rezervorul de colectare principal, prevăzut cu bazin de decantare și pompă pentru folosirea apei la irigații. În caz de surplus, prea-plinul permite apei din rezervor să ajungă în rețeaua de canalizare publică.

 

Înainte de rond, pe dreapta carosabilului unde se termină culoarul de acces, este zona deckurilor și a hamacului, unde sunt păstrați, înglobați și valorificați arborii existenți. Sunt 3 platforme pe nivele diferite, care oferă deopotrivă posibilitate de petrecere a timpului în intimitate sau de adunare în grupuri mai mari. Cea mai înaltă dintre platforme găzduiește hamacul larg, conceput pentru 3 persoane, și care poate funcționa și ca punct de observare pentru întreaga grădină. Treptele prin care se face accesul la platforme sunt construite din lamele metalice spațiate, astfel încât vegetația plantată sub ele să poată pătrundă și să aibă acces la lumină naturală. De asemenea, și sub hamac sunt plantate diferite tipuri de ferigi și plante perene de umbră (limba cerbului, feriguță, ferigă de scut, spata dracului, crini de toamnă, astilbe, pachisandra). Pe o latură mai lungă a uneia dintre platformele joase va fi construită o bancă a cărei șezut va fi în consolă, creându-se la interior o nișă, iluminată. Spațiul comun dintre platforme este propus a fi realizat din pietriș concasat, ranforsat. Spatele acestui ansamblu se delimitează de aleea de servitute a vecinilor printr-un perete din corten, iluminat de jos în sus. Pe acest perete ruginiu din corten contrastează albul pereților de beton al celor 2 jardiniere triunghiulare.

 

Urmează rondul, ce pune în valoare teiul parfumat la baza căruia se odihnește o bancă circulară și un ochi de apă cu un joc molcom, despărțite de aleea din grinzi masive de lemn vechi. Pe lângă plantele specifice zonei de umbră și semiumbră ce se repetă de la zona hamacului, mai apar și iarba roșie de baltă și iarba galbenă japoneză. O ghirlandă luminoasă leagă zona rondului de zona platformelor, șerpuind între trunchiurile arborilor. Adiacent rondului este parcarea supraterană destinată oaspeților. Poate găzdui 3 autoturisme și va fi construită pe structură metalică custom-made, din 4 stâlpi formați din câte 3 ”brațe” și învelitoare din lemn și tablă gri antracit. Spațiul ce înconjoară parcarea și rondul este tratat doar din punct de vedere softscape, lăsând posibilitatea pe viitor dezvoltării unor construcții noi. Astfel spațiul este plantat perimetral cu arbuști cu flori și fructe de pădure.

 

Spațiul din fața locuinței este delimitat pe latura opusă de o anexă existentă ce poate fi refuncționalizată în funcție de necesitățile de moment: locuință provizorie pentru oaspeți, garaj sau spațiu de depozitare. Legătura dintre cele 2 construcții se face pe un sistem de alei din dale de beton turnate in-situ, despărțite de benzi de pietriș. Aleea este iluminată prin montarea unor spoturi joase, rotunde, care disipă lumina discret, la nivelul pasului. Lipită de casă va fi construită o jardinieră generoasă ce va fi spațiu de dezvoltare pentru diferite perene și graminee precum ceapa decorativă, echinacea, planta de gheață, saschiu, echinops, stuf chinezesc, panicum, iarba arteziană și altele. Între plante sunt propuse corpuri de iluminate zvelte, elegante și vii, cu aspect ca de papură, montate în mănunchiuri. Mai în față se desfășoară o peluză ecologică ce nu necesită irigare, din amestec de trifoi, gazon și flori de câmp.

 

În partea cea mai îndepărtată a grădinii, în lateralul casei, se desfășoară ansamblul cel mai important al amenjării: piscina, lounge-ul, fire-pit-ul și bucătăria de vară.

 

Ansamblul piscinei cuprinde 3 zone albastre distincte. Zona de înot trapezoidală cu suprafață de 50mp este delimitată pe de o parte de zona apei puțin adânci și a dalelor flotante, și de zona iazului cu plante acvatice pe cealaltă parte. Zona de iaz nu comunică cu celelalte două volume de apă, păstrând un mediu propice dezvoltării plantelor, fără să fie afectată de tehnicile obișnuite de filtrare a apei din piscină. Pe laturile scurte se regăsesc deckul pentru plajă și respectiv jardiniera cu căderea de apă. Sub deck, ascuns privirilor, este organizat spațiul tehnic care deservește piscina. Apa este adusă mai aproape de utilizatori și atunci când scopul nu este numai de a face baie în piscină, în tranzit pe aleea din dale ce pare că plutesc, sau deopotrivă la nivelul mâinii în zona de lounge îngropat (sunken lounge). De-a lungul aleii din dale flotante, jeturile de apă stimulează simțurile auditive și vizuale, iar datorită rigolei de pe latura exterioară a acestei alei apa este recirculată, eliminând posibilitatea stagnării sale și dezvoltarea algelor. Două jardiniere cu plante închid ansamblul, una pe partea loungeului îngropat și una pe latura mai îndepărtată a piscinei. Iazul în formă de ”L” îmbracă ansamblul piscinei pe 2 dintre laturi, trecând în spatele jardinierei cu cascadă, înspre zona de fire-pit. În cele 2 jardiniere, o serie de corpuri de iluminat sferice vor întregi atmosfera nocturnă dar și cea diurnă prin caracterul lor sculptural, în simbioză cu plantele alese. Cele 2 garduri care închid în exterior ansamblul piscinei vor fi dublate de panouri verticale de corten pe care se vor profila siluetele plantelor propuse.

 

Spațiul de lounge este îngropat, astfel încât spătarul este aproape la nivel cu pelicula de apă. Banca circulară prezintă o nișă în același mod ca banca din zona platformelor, și la fel este iluminată din interior. Șezutul băncii va fi din lamele de lemn, iar masa va fi din beton și va avea montate prize USB. Din zona de lounge se pot urmări filme, prin funcțiunea de cinema în aer liber pe care am propus-o spațiului. Acestea pot fi proiectate pe un ecran retractabil, cu diagonala de până la 3.5 m.  

 

Pentru fire-pit vor fi folosite roci de calcar extrase dintr-o carieră din județul Tulcea. Piesa de foc va fi construită din tablă de corten de 6mm, îndoită circular și fixată pe o structură metalică interioară. Spațiul acesta este construit ca un refugiu, fiind retras și având imprimată o atmosferă intimă, mai sălbatică si cu autenticitate cvasi-naturală, contrastantă față de atmosfera și look-ul modern al piscinei. Vegetația mai înaltă joacă un rol important în crearea intimității: frasinul matur existent alături de salcia, călinii si sălcioara mirositoare propuse redau atmosfera dorită. Mobilierul adiacent din lemn și corpurile de iluminat de tip stâlp scund încălzesc și mai mult zona și o fac și mai primitoare.

 

În proximitate se află bucătăria de vară ce va fi construită ca o extensie a anexei existente și va consta dintr-un deck și o pergolă pe structură metalică prevăzută în partea de sus cu lamele de lemn. Pergola va constitui suport de creștere pentru glicina propusă, și își va păstra caracterul deschis. 

Pe scurt:

Zonă: Galați

Suprafață: 1600 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Management de proiect: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Anca Strugariu

An: 2020

Estimare începere șantier: 2021