Parc CET Constanța

Parcul C.E.T. din Constanța se află în zona industrială a orașului, iar în imediata vecinătate a sa se regăsesc două unități de învățământ (Grupul Școlar de Cooperare și Liceul Auto „Dimitrie Leonida”). Pe linia estică, parcul este delimitat de o cale ferată.

 

În zona de nord-vest se află o veche și întinsă platformă betonată, iar în zona mai îngustă a parcului, înspre sud, există o livadă de caiși. Deși la momentul proiectului erau mai multe accese (dinspre zona de cămine a Grupului Școlar de Cooperare, dinspre calea ferată și cel principal din sud), prin tema de concurs s-a cerut păstrarea doar a celui principal, din sud.

 

Strategia a fost ca în partea nordică să organizăm zona adolescenților, în sud zona copiilor, conectate longitudinal de zona verde.

 

Zona de nord este compusă din două terenuri de sport, peluza „Orizont”, piața urbană ce se continuă cu pontonul, luciul de apă, zona de belvedere și cele două pânze de apă ce pornesc de pe dealul nou format.


Acest deal este o micro-formă de relief ridicată folosind volumul rezultat din demolarea parțială a platformei de beton, pământul obținut din săparea bazinului și a pantei din fața lui, și surplus. Dealul este elementul dominant situat în nord-estul parcului. Rolul estetic este reprezentat prin modelarea sa și prin etalarea vegetației, iar rolul funcțional este acela de a proteja fonic față de calea ferată. Este prevăzut cu două căderi liniștite de apă care accentuează simbolistica de val și care îndrumă privitorul către piața urbană. Cele două pânze de apă sunt retroiluminate.

 

Piața urbană este de fapt refuncționalizarea părții păstrate din platforma betonată. Propunerea noastră a fost vegetalizarea sa prin crearea alveolelor plantate. S-a urmărit crearea unei compoziții în rampă, cu plante înalte la margine și altele mai scunde spre interiorul parcului. Vechea platformă a fost pavată cu gresie de exterior, de 80 x 80 cm. În spatele pieței urbane sunt cele două terenuri de sport cu gradene și zona meselor de tenis.

 

Zona de belvedere este construită pe o platformă circulară, semi acoperită de o structură metalică fațetată, în formă de secțiune de dom. O parte dintre golurile fațetelor sunt acoperite cu paneluri de lemn. Spațiul prezintă o gradenă cu două trepte, întrerupte din loc în loc de jardiniere plantate. În acest mod se compartimentează spațiul, fiind mai ușor de însușit de grupurile de vizitatori. Belvederea prezintă locuri de șezut atât la interior, cât și la exteriorul său, expuse parcului.

 

Zona de sud este compusă din intrarea în parc, peluzele și locurile de șezut, locul de joacă pentru copii și spațiul destinat seniorilor.

 

Zona seniorilor este prevăzută cu locuri de stat și valonamente plantate cu specii aromatice și medicinale. Pot planta aici după preferințe și necesități, în sistemul jardin potager.

 

Delimitarea locului de joacă este dată de forma unei bărcuțe vizibilă de la ferestrei școlii alăturate. Este utilată cu piese de joacă custom-made, cu tematică acvatică și de aventură: tobogane în formă de caracatiță și sabie de pirați, leagăne în formă de bărcuțe, balansoare cu aspect de vâslă și o corabie cu prize de cățărare pentru copii. Locul de joacă este prevăzut cu un dispozitiv ce transformă energia mecanică folosită la mișcarea pieselor, în energie electrică ce alimentează o instalație muzicală.

 

 

Pe scurt:

Zonă: Constanța

Suprafață: 15.000 mp

Proiect: Gedeus

 Colaboratori: Martin Duma / Bogdan Mihalache

Concurs proiectare

An: 2009