Cum lucrăm, Amenajari Gradini

Cum
lucrăm?

Momentul ideal de a contacta un peisagist coincide cu momentul în care contractezi arhitectul pentru proiectul casei. Acesta din urmă, de regulă se axează doar pe rezolvarea funcțiunilor din interior și rareori privește locuința în ansamblul grădinii. Formând o echipă, cei doi pot colabora spre o rezolvare unitară și armonioasă între casă și grădină, ce pornește de la așezarea casei și a anexelor pe teren, organizarea infrastructurii (canalizare, gaze, cămine de vizitare, etc) fără să influențeze negativ aspectul grădinii, organizarea acceselor și a circulațiilor, până la alegerea unui stil comun de amenajare și chiar alegerea împreună a finisajelor de exterior.

Pe scurt, colaborarea cu un peisagist încă din cele mai incipiente faze de proiectare înseamnă de multe ori o economie făcută pe viitor, evitându-se costurile suplimentare pentru corecții și modificări apărute din necesitatea rezolvării unor conflicte de ordin funcțional și estetic între construcție și așezarea ei în contextul grădinii. În realitate, de cele mai multe ori casa este deja construită atunci când se dorește amenajarea grădinii, lucru cu care suntem obișnuiți și nu reprezintă un impediment pentru un arhitect peisagist creativ.

Proiectarea poate fi făcută oricând ai nevoie, însă perioada din an cea mai potrivită pentru contractarea unui peisagist sunt lunile de vară și de iarnă deoarece acestea sunt perioade mai puțin aglomerate pentru noi, în care putem să ne ocupăm de proiectul tău fără alte distrageri și în general sunt perioade în care beneficiezi și de reduceri. Lunile de primăvară și toamnă reprezintă sezonul plantărilor, când de obicei suntem pe teren realizând lucrările proiectate în lunile precedente.

Un proiect complet de peisagistică (pachet Standard sau Pro) îți asigură atât conceptul grădinii, planurile tehnice cu cote detaliate, speciile de plante la dimensiunile recomandate de plantare și localizarea lor exactă, detalii tehnice personalizate (în funcție de caz: pergole, jardiniere, gard, alei, etc), prețurile de execuție cât și 2 corecturi gratuite ale proiectului pentru a fi siguri că lucrarea va fi exact cum iți dorești. Pe lângă acestea, serviciile incluse într-un proiect complet conțin și asistență de șantier (conform contractului) care înseamnă urmărirea periodică a lucrării de execuție, oferind sfaturi și îndrumări înspre realizarea amenajării întocmai proiectului. Proiectul complet de peisagistică oferă informații complete ce pot fi utilizate de orice firmă constructoare de grădini (indiferent dacă este recomandată de Gedeus sau aleasă pe cont propriu). Dacă vrei totuși să faci lucrarea în regie proprie și ai nevoie doar de îndrumare și inspirație către niște idei creative și de specialitate, este posibil să iți fie de ajuns o schiță sau o sesiune de consultanță.

Schița de proiect constă într-un plan schematic (desenat la mâna liberă sau pe calculator) ce conține ideile generale ale grădinii, mai puțin detaliate decât în planșele cuprinse într-un proiect complet. Mai exact este un desen ce cuprinde traseele de circulație (pietonal și/sau auto), volumele mari de vegetație și speciile recomandate, zonificarea funcțiunilor aferente (parcare, zona de grătar, zona locului de joacă, zona de lounge, etc), notații explicative și imagini cu exemple de lucrări ce pot fi aplicate grădinii în discuție.

Consultanța constă într-o discuție verbală la fața locului și se aplică în general în cazul în care deja ai niște idei pe care vrei să le implementezi în următoarea grădină, dar vrei să afli și opinia unui specialist. Gedeus te poate îndruma înspre luarea unor decizii corecte în ceea ce privește dispunerea funcțiunilor și alegerea materialelor vegetale și de construcție potrivite cerințelor tale.

*(contactează-ne telefonic, scriindu-ne pe email sau completând formularul aici)

După semnarea contractului și plata avansului ne apucăm îndată de proiectare, folosind informațiile primite de la tine și cele adunate de pe teren.

Pentru a ne asigura că proiectul va fi pe placul tău și că ai control asupra dezvoltării lui, vei beneficia de 2 revizii gratuite ale proiectului care constau în discuții despre viitoarea amenajare și propunerea noastră, în care alegem împreună finisajele, plantele sau alte lucruri preferate de tine.

La prima revizie îți prezentăm conceptul grădinii sub forma unei schițe de proiect ce include aleile, funcțiunile și volumele de vegetație, și venim cu propuneri de materiale și texturi, și prezentări de plante decorative.

Când ne întâlnim pentru a doua revizie deja am facut adăugirile și/sau modificările, după caz, în funcție de cele discutate la întâlnirea precedentă. După această a doua corectură la care de regulă ori nu sunt ori e nevoie doar de modificări mici, putem începe lucrul la planșele tehnice finale.

Predarea documentelor se face pe baza borderoului de piese desenate, scrise sau video, prin semnarea procesului verbal de predare-primire.

Intervalul de lucru pentru proiectul unei grădini este condiționat de volumul de muncă și poate fi aproximat cu acuratețe după cunoașterea acestuia (adică în funcție de suprafață, doleanțele beneficiarului si de ce pachet de proiectare și câte extraopțiuni alegi), însă poate începe de la două săptămani pentru pachetul Standard al unei grădini de suprafață și complexitate mică sau medie.

Odată finalizată partea de proiectare, ai inclus în documentația predată un deviz estimativ al costurilor lucrării ce va fi realizată cu echipa noastră de execuție. Pentru anumite servicii și lucrări pe care nu le putem realiza noi, îți punem la dispoziție serviciile colaboratorilor din domeniul respectiv (construcții piscine, cascade, lucrări lemn, etc).

Ai libertatea de a alege între amenajarea grădinii cu echipa noastră, ori poți alege un alt constructor sau chiar poți realiza lucrarea în regie proprie.

Dacă vrei să ai siguranța că proiectul va fi respectat în cel mai mic detaliu, atunci prezența arhitectului peisagist pe teren în momentul execuției este obligatorie.

Ca asistent de șantier, arhitectul peisagist coordonează trasarea aleilor și așezarea plantelor pe pozițiile de plantare, și va găsi soluții la situațiile neprevăzute ce pot apărea pe teren. Astfel, va fi prezent în momentele cheie ale execuției, coordonând, recomandând și sfătuind asupra unor anumite operații, și va oferi feedback beneficiarului în legătură cu demersul lucrării. Asistența de șantier se realizează prin vizite periodice la zona de amenajat și prin comunicare telefonică și/sau mail ori de câte ori beneficiarul sau constructorul au nevoie.

Managerul de proiect reprezintă interfața dintre constructor și beneficiar, deține toate atributele asistentului de șantier, iar în plus se ocupă cu căutarea și alegerea personală a materialelor vegetale și de construcție, în funcție de proiect și de doleanțele beneficiarului, păstrând calitatea și design-ul stabilit. Managerul se ocupă de optimizarea costurilor, de buna desfășurare a șantierului și de organizarea acestuia, recomandând constructorului modul de etapizare al lucrărilor și al transpoturilor de materiale, pentru fluentizarea muncii și finalizarea lucrării într-un mod eficient și într-un timp cât mai scurt.