Grădină Arhip & Dana

Atunci când am ajuns prima dată în grădina din Pipera, se vedea că foștii proprietari nu se ocupaseră foarte mult de îngrijirea locului, totul fiind aglomerat și învechit. În zona laterală a casei era o mică livadă și flori variate, și un gard vechi din lemn înspre vecini.

 

Am discutat mai multe variante pentru proiect, oprindu-ne la o soluție curată, simplă și elegantă. Am înlocuit pavajul din biscuiți cu plăci din granit fiamat, am lărgit trotuarul de gardă pentru un confort sporit la circulat, și am completat pavajul în dreptul terasei.

 

Intervențiile se văd încă de la stradă. Gardul vechi, din plăci aplicate de cărămidă roșie, a fost transformat în unul alb, elegant. În partea din față a casei am reorganizat forma treptelor de la intrare pentru a facilita trecerea înspre parcare și invers.

 

Tot în partea din față, una dintre provocările avute a fost să găsim o soluție tehnică și de design potrivită pentru înlocuirea capacului de tablă verde, de la căminul tehnic. Am folosit un sistem ce ne-a permis mascarea gurii de vizitare cu același granit ca în restul amenajării. Situația greutății sporite a fost rezolvată folosind amortizoare de mare putere, care preiau sarcina atât la ridicare cât și la coborâre.

 

În zona de tranzit din lateralul casei, în dreptul ferestrelor de la living, am format pe gard un ansamblu de sfere de lumină cu dimensiuni variate, flancat stânga-dreapta de câte un panou din lemn cu rolul de a sparge continuitatea lungimii gardului. Tise columnare, ienuperi și un tânăr gard viu din voiniceriu au fost plantate la bază.

 

În spatele grădinii, intervențiile au constat în montarea deckului din lemn natural și instalarea unei plase de sârmă sudată pe peretele expus al gardului, pe care am condus plante agățătoare și pe care am suspendat jardiniere cu plante aromatice. De asemenea, am construit un suport custom-made pentru chiuveta de exterior, cu structură din inox placată cu ardezie flexibilă. Blatul pe care a fost montată chiuveta a fost tăiat din o placă masivă de ardezie.

 

Am păstrat partea mai valoroasă din vechea vegetație, anume aliniamentele de cupresuși din spate, și cel de tuia din față. În materie de plantări, Dana și-a dorit cel mai mult să se bucure în grădină de hortensii cu flori albe și levănțică.

Pe scurt:

Zonă: Pipera, Voluntari

Suprafață: 258 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Management de proiect: Gedeus & Loisir

Execuție: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Garden Services / Inttech / Rom Construct 2025

An: 2019