Grădină Ion & Liliana

Îndrăgostiți de clasici și având interiorul casei decorat astfel, Ion și Liliana și-au dorit ca și exteriorul să împrumute ceva din acest stil. Într-un mod care să se îmbine și cu arhitectura locuinței, spațiul exterior a fost tratat astfel în stil contemporan cu influențe clasice.

Grădina se împarte între funcțional și ambiental, caracterul de prezentare fiind predominant. Aleea carosabilă ce ajunge la garajul dublu din spatele terenului a fost gândită având stratul de uzură din piatră cubică din bazalt.

Spațiul din față casei se remarcă prin colonada îmbrăcată în trandafiri cățărători. Colonada se termină cu o pergolă de lemn, iar împreună cu treptele formează perimetrul unei peluze înălțate.

Intrarea în casă este marcată de o cădere de apă ce pornește de pe trepte și se colectează în bazinul din centrul căruia se ridică fântâna. Stânga-dreapta piesei de apă sunt organizate gardurile vii dispuse diagonal, alternante, din merișor și lavandă.

De pe terasa din spatele casei se vede restul grădinii. Aici ne-am folosit de volumetria terenului pentru a crea terasări folosind ziduri de sprijin placate cu piatră naturală și dublate cu rigole de scurgere a apei pluviale. 

În afară de rigolele ce vor fi construite în lungul zidurilor de sprijin, drenajul terenului este completat de șanturi de dren scunse sub peluze, ce colectează apa și o conduct spre gropi de disipare lentă, permițând reintroducerea apei în circuitul natural.

Gardul ce va fi construit pe latura nordică va fi format din o succesiune de nișe arcuite, intercalate între stâlpi placați cu travertin. În interiorul nișelor vor fi montate plase de Buzău ce vor fi îmbrăcate de plante agățătoare. Gardul sudic, vechi și din lemn, a fost păstrat provizoriu, existând posibilitatea extinderii terenului.
Pe scurt:

Zonă: Albota, Argeș

Suprafață: 1300 mp

Proiect: Gedeus

An: 2014

Estimare începere șantier: 2020