Grădină Iulian

 

 

Grădina se află în zona centrală a Bucureștiului, iar cei 80 mp sunt tot ce trebuie pentru ca Iulian să se deconecteze de la agitația orașului.

 

Am conceput pentru el un spațiu de meditație, în care să poată rătăci sau să se regăsească, deopotrivă. Deck-ul din lemn natural de dimensiuni generoase îi stă ca loc pentru yoga sau loc de lounge.

 

Deoarece am fost chemați când încă nu era pâmăntul așezat peste planșeul subsolului, am putut urmări și controla fiecare aspect al amenajării, începând cu hidroizolația și straturile drenante. A urmat umplerea cu pământ și modelarea macro a terenului, succedate de construirea deckului, instalarea confecțiilor metalice, montarea irigațiilor și modelarea detaliată a pământului, construcția aleii și instalarea sistemului de iluminat, plantarea și însămânțarea trifoiului pitic.

 

Am ales cea mai discretă variantă de sistem de irigat, cel prin picurare subterană. Ascuns privirii și auzului, nu udă aleea și deck-ul cum ar fi făcut cel prin aspersie, și mai important de atât, nu distrage atenția în timpul meditatului.

 

Elementele de metal gri-antracit, grunduite și vopsite anti-rugină, sunt parte integrată a amenajării. În zona deckului am montat o plasă sudată decupată pe care am fixat plante cățărătoare. Gurile de aerisire ce pătrund de la subsol au fost mascate cu câte un cadru metalic ce au pe fețe plase expandate iar deasupra câte o placă metalică. Pot fi folosite astfel și pe post de masă/soclu, posibil pentru niște sculpturi viitoare. Pe latura grădinii ce duce spre dormitor am montat 3 pergole și 3 treiaje custom-made, pe care cresc iederă, respectiv trandafiri cățărători. Atmosfera este întregită de fire-pit-ul metalic, custom-made.

 

Pe lateralul grădinii se mai regăsesc chiuveta de exterior și ansamblurile de lespezi de piatră montate înclinat ce imprimă dinamism discret amenajării. Aleea, ce leagă deck-ul (situat în dreptul livingului) de dormitorul matrimonial, este construită din aceleași lespei de ardezie dispuse ca pași japonezi, montate pe pat de pietriș crem.

 

Fiind o grădină umbrită am folosit numai specii de plante pretabile acestor condiții, printre ele numărându-se crinii de toamnă, heuchera, saschiul, iedera și ferigile. Pe valonamentul cel mai înalt, din zona deckului, punctul focal îl constituie mesteacănul multitulpinal, cu 5 trunchiuri. Oferă un grad mai mare de intimitate față de vecini, permite intrarea luminii prin frunzișul rar specific speciei și decorează prin scoarța albă. Trunchiurile sunt puse în evidență și cu ajutorul iluminatului nocturn, direcționat.

Pe scurt:

Zonă: Unirii, București

Suprafață: 80 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Management de proiect: Gedeus & Loisir

Execuție: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Luca Perene / Inttech

An: 2019