Perdea de protecție – Școala Nr. 3, Glina

Terenul Școlii Nr. 3 din Glina era în 2014 grav afectat de deșeurile aduse de vânt dinspre zona gropii de gunoi. Nevoia protejării spațiului a fost așadar de urgentă importanță, pentru a ajuta la crearea unui areal sănătos copiilor care își vor forma educația la această unitate de învățământ.

 

Am colaborat cu Fundația Inocenți înspre proiectarea și implementarea lucrărilor de ridicare a perdelei de protecție, oferind și îndrumare pe șantier celor peste 60 de voluntari veniți să ajute.

 

Proiectul a fost împărțit în două etape, în prima plantând pe laturile de sud si de est. Latura sudică era cea mai expusă vânturilor astfel că acolo am plantat arbori pe 3 rânduri intercalate. Au fost alese specii pionier, cu creștere rapidă și necesități de mediu minime: plop alb și salcie. Speciile sunt potrivite datorită rusticității lor, și au fost alese astfel și datorită faptului că nu se putea asigura îngrijirea sau udarea lor ulterior plantării. Terenul a fost ecologizat, defrișat, desțelenit și arat în prealabil tot în sistem de voluntariat. Numărul arborilor plantați în prima etapa a fost de 97 buc.

 

În ciuda lipsei unei udări regulate, majoritatea arborilor s-au prins și au avut dezvoltare bogată, lucru ce se poate observa cu ușurință din imaginile din satelit. Ulterior a fost amenajat în curtea școlii și un teren de sport, existând planuri și pentru realizarea unei livezi cu spații de șezut și petrecere a timpului în aer liber.

 

Copiii s-au implicat activ la amenajare, au fost încântați să ajute și s-au bucurat de activitatea de grup. Acțiunea a avut și o latura educativă, îndrumătorii explicând interactiv copiilor curiozități despre plante și importanța lor.

Pe scurt:

Zonă: Glina, Ilfov

Suprafață: 1.900 mp

Proiect: Gedeus

Asistență de șantier: Gedeus

Colaboratori: AsoP Filiala București-Ilfov / Fundația Inocenți / Ștefan Ivanov

An: 2014