Platformă industrială Autoliv

Platforma industrială Autoliv este formată dintr-o serie de hale de producție, depozite, clădiri de birouri, zone carosabile și parcări, desfășurându-se pe o suprafață totală de peste 15 ha, din care numai suprafața construcțiilor este aproape 7 ha iar cea a parcărilor aproximativ 1.5 ha.

 

Zonele studiate sunt compuse din traseele de circulație atât pietonale cât și auto, parcări, spații verzi existente și de spații libere de jur împrejurul construcțiilor, și însumează peste 3 ha.

 

Boardul de administrare și-a dorit gândirea unui proiect care să transforme locul în o platformă „verde”. Astfel conceptul a cuprins implementarea unor funcțiuni între care se numără: o livadă, zonă de urban forest, urban agriculture, pereți verzi, acoperișuri verzi și acoperișuri cu panouri solare fotovoltaice. Am zonificat și cuprins în proiect rasteluri de biciclete și mai multe zone de fumat cu identități diferite. Nu lipsesc totodată construcții de hardscape, cum ar fi pergole, taluzuri și pavilioane. De asemenea am conceput elemente noi de signalistică și variante practice de umbrire a parcărilor. Atmosfera generală a fost întregită de plantarea a numeroși arbori, alături de ierburi ornamentale și plante perene. Toată amenajarea propusă a fost gândită să fie pusă în evidență prin iluminat arhitectural. Proiectul presupune implementarea unor soluții de management al apelor pluviale, cu zone de bioswale.

 

Pădurea urbană

Pădurea urbană este compusă din specii de pin, de molid și de brad și arbuști precum bujorul de munte, scumpie, corn și caprifoi.


Elementul principal al acestei păduri urbane este aleea din lemn, suspendată, care tranzitează toata zona împădurită. Zona de pădure urbană nu dispune de locuri de șezut pentru a nu incuraja trecătorii să staționeze.


Pădurea urbană oferă și protecție împotriva vânturilor și zăpezilor din zona periferică a Brașovului.

 

Axul central

Axul central al platformei Autoliv este compus din mai multe zone de tranzit legate între ele prin specii de plante decorative prin frunziș și flori. Carosabilul este acoperit de 3 pergole din structură metalică care au rolul de suport pentru plante liane.


Un alt element al axului central este cortenul cu formă sinuoasă, delimitat cu plante, pe care îl regăsim din loc în loc pe toată lungimea peluzei din vecinătatea carosabilului.


O altă structură de corten din forme geometrice rectangulare joacă un rol de capăt de perspectivă dinspre aleea auto secundară.


Adiacent axului principal se află pădurea urbană și continuă cu spațiul taluzat cu ziduri de sprijin din beton aparent cu bănci înglobate cu nișe luminate ce conțin pietriș decorativ.


În zona de capăt al axului propunem un pavilion cu rol de spațiu de fumat și de luat masa in pauză. Acest pavilion este gândit ca spațiu multifuncțional și din acest motiv are o formă de amfiteatru. Este alcătuit din gradene de beton aparent cu jardinere încorporate și are mese de tip bar. Este acoperit parțial cu o structură metalică care pe alocuri are panouri transparente colorate astfel lumina naturală poate pătrunde prin ele creând jocuri de umbre și lumini.

 

Peluzele

Pentru zonele de peluze recomandăm trifoiul (Trifolium repens), o plantă perenă care face parte din familia leguminoaselor, Fabacee. Acestă specie de trifoi are răspândire în toate arealele din România și cerințele față de climă și sol sunt scăzute. Trifoiul în amestec cu Bellis perennis (părăluțe) și cu Achilea millefolium (coada șoricelului) şi graminee crează peluze ușor de întreținut și multicolore.

 

Însămânţarea cu trifoi are mai multe avantaje:
– în amestec cu gazonul, trifoiul are rolul de a fixa azotul din sol.
– în primul an pe suprafața însămânțată cu trifoi vor mai exista cam 15-20% din buruieni, dar în anul următor acestea vor fi înlocuite de trifoi în proporție de 95%, singura plantă care se pare că poate conviețui bine cu trifoiul fiind păpădia.
– sub stratul de trifoi, pământul se păstrează mult mai mult timp umed, fapt care atrage râmele care sunt foarte benefice pentru sol, produc humus și afânează solul prin micile galerii pe care le sapă.

Pe scurt:

Zonă: Brașov

Suprafață: 33.750 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

An: 2019