Spațiu public Skytower

 

Principii de bază în abordarea soluției

Principalele abordări în realizarea soluției pentru amenajarea peisageră au fost: integrarea acesteia în specificul zonei, folosirea speciilor de plante adaptate condițiilor de pe sit, realizarea unei propuneri minim-invazive prin dezvoltarea unor intervenții modulare care se pot atașa de structurile existente, apropierea spațiului de utilizator precum și păstrarea culoarelor de siguranță.

 

Linii directoare de design și funcționalitate

Designul modern, organic, în conformitate cu tendințele actuale, ajută la intergrarea amenajării în spațiul existent, este rezultatul conștientizării și angajamentului față de contextul arhitectural al sitului, creând un dialog atât cu amprenta ovală a clădirii SkyTower, cât și cu elemente ale fațadelor celorlalte clădiri “landmark” din zonă. Prin folosirea acestor forme iau naștere spații de socializare primitoare care oferă atât o atmosferă caldă, familiară, cât și dinamică.

 

Descrierea zonelor

Amenajarea este structurată în patru zone: trei corespunzătoare spațiilor verzi existente (cel din partea de nord, cel din partea de vest și cel din parte de sud-vest) și una corespunzătoare spațiului nou creat, cel din zona centrală. Pentru spațiul din zona nordică situat în spatele locurilor de parcare, am propus introducerea de noi specii de plante, perene și graminee, precum și a unor plante curgătoare care să îmbrace peretele exterior, adiacent trotuarului. Spațiul verde de pe latura vestică (ansamblul accesului principal) devine o componentă integrantă a amenajării, generând dinamică prin jardinierele rectangulare din corten care îl străpung și deck-urile cu spații incluse pentru plantare, situate la înălțimi diferite. Zona centrală (insula centrală) devine funcțională prin crearea unor locuri de socializare, utilizând piese modulare de mobilier, integrate cu jardiniere plantate. Spațiul verde mare (smoking area), din coltul sud-vestic al sitului, beneficiază de un deck din lemn, atașat stucturii existente, care crează locuri de ședere și care devine totodată un liant între zona minerală existentă și acest spațiu, deoarece, prin treptele construite creează o deschidere către utilizator. Astfel, în interiorul său am creat un refugiu verde, cu buzunare prevăzute cu locuri pentru stat. Dinamica acestui spațiu este dată atât de formele moderne folosite, cât și de formele de relief artificial create în spatele “buzunarelor”, ce devin spătăre pentru băncile adiacente. Pentru a integra zidul de beton din spatele acestui spațiu consolidăm interfața urbană prin expresivitatea grafică a unor picturi murale de tip “graffiti art” ce vor fi desenate de artisti contemporani consacrați. Totodată, deasupra peretelui de beton vor fi montate jardiniere suspendate care vor îmbrăca cu iederă parțial peretele.

 

Concept neinvaziv

Soluția propusă pentru structurile noi este minim invazivă deoarece, atât deck-urile cât și băncile sunt atașate structurilor și locurilor existente și pot fi demontate oricând, ceea ce oferă posibilitatea de a crea o dinamică a spațiului astfel generat, sau chiar revenirea la starea inițială. Prin introducerea de materiale “calde” precum lemnul și cortenul și integrarea acestora cu materialele existente, spațiul creat devine unul primitor, care invită utilizatorul.

 

Vegetația

Conceptul de plantare îmbină formele propuse, aducând specii care au atât un caracter decorativ deosebit, urmărind totodată folosirea unor specii de plante perene și graminee care să creeze biodiversitate, reziliente, ce rezista în condițiile existente de lumină, curenti de aer și poluare. Cu fiecare sezon, spațiul este îmbogățit de diversele aspecte decorative ale plantelor selecționate. Jocul de înălțimi, texturi, cromatica și mirosuri, creează spațiu care stimulează simțurile, sugerând o oază de relaxare. Speciile folosite generează efecte diverse, astfel, pentru portul deosebit am folosit varietăți de Allium spp. (ceapă decorativă), specii precum Echinops bannaticus (echinops), Cortaderia selloana (iarbă de Pampas), Muhlenbergia reverchonii (muhlenbergia), Sanguisorba officinalis ‘Blackthorn’ (sobestrea mare) și Stipa tenuissima (pene din Mexic); pentru parfumul plăcut am folosit specii precum Lavandula angustifolia (lavandă) și Salvia nemorosa (salvie); pentru coloritul deosebit am propus în special speciile de graminee Festuca glauca ‘Elijah Blue’ (iarbă albastră), Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (iarbă roșie de baltă), Ophipogon planicarpus ‘Nigriscens’ (barba șarpelui), dar și specii perene cu flori ca Echinacea hybrida ‘Pow Wow’(echiancea) și Rubeckia fulgida (rubechie); pentru a accentua aspectul natural al amenajării am folosit Filipendula rubra (crețușcă) și Veronicastrum virginicum (veronicastrum); iar pentru a menține decorul și pe timpul sezonului rece am propus Erica x darleyensis (erica), Euphorbia x martinii ‘Ascott Rainbow’ (euforbia), Hedera helix (iederă), Photinia x fraseri (fotinia) și Vinca minor (saschiu).  

 

Siguranță și normative

Nu în ultimul rând, soluția propusă respectă limitările existente din punct de vedere legislativ, culoarele actuale de siguranță, precum și ieșirile și locurile de adunare în caz de urgență, zona centrală aflându-se la o distanță de 6 metri de accesul principal în clădire, iar inserțiile de pe latura vestică lăsând un culoar de 6 metri către ieșirea spre trotuarul exterior. Pentru că nu sunt propuse structuri cu fundație ori elemente ce necesită modificarea prin demolare a hardscape-ului existent, subsolul și rețelele existente nu vor fi atinse sau afectate în niciun fel, neexistând riscul de deteriorare a hidroizolației sau a planșeului parcării subterane.

Pe scurt:

Zonă: Cartierul Aviației, București

Suprafață: 1700 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Clara Oprea Design

Concurs proiectare: Locul 3

An: 2020