Terasă Monica & Mugur

Monica și Mugur și-au dorit foarte mult ca balconul și terasa lor să fie transformate în locuri mai primitoare și înverzite, fără a se pierde însă din spațiul util.

 

Din tema de proiect nu au lipsit următoarele cerințe: găsirea unei soluții de umbrire, mascarea unității de aer condiționat și păstrarea unui spațiu pentru grătarul mobil.

 

Am ales 3 metode de înverzire: prin jardiniere joase, fixe, montate pe suprafața plană a parapetelui – care să nu obtureze vederea în exterior, jardiniere mobile mai încăpătoare – pentru a lăsa posibilitatea transformării spațiului după necesități, și prin conducerea plantelor agățătoare pe suporturi din plasă de Buzău.

 

Toate elemente metalice au fost vopsite în nuanță gri antracit. De asemenea, am refolosit în construcția jardinierelor și a măștilor AC o plasă expandată care se regăsea la alte piese de mobilier deținute de cei doi soți.

 

Pe zidul gol ce domină spațiul de pe terasă am montat o plasă metalică decupată, pe care am condus iederă. Aceasta a fost plantată în jardiniera înglobată în masca de AC, lângă arbustul lui Mugur – o fotinie crescută pe picior. În partea opusă a terasei, în jardiniera cea mare, se va dezvolta arbustul preferat al Monicăi – oțetarul roșu. Lângă oțetar și-au găsit locul și alte plante curgătoare și cățărătoare, ce îmbracă fețele parapeților și marginile jardinierei. De jur-împrejurul acestor plante am așezat cu grijă pietre mari rotunjite, albe.

 

Umbrarul de pânză rezolvă problema soarelui arzător în perioada verii. Este demontabil, fixându-se pe ancore montate pe laturile scurte ale terasei, iar din centru se tensionează cu un catarg de inox, reglabil pe înălțime.

 

Balconul cel mic a beneficiat și el de o mască pentru unitatea de aer condiționat, alături de jardinierele joase de pe parapet și de iedera crescută pe plasa metalică. Pe acest balcon apar în plus trei jardiniere supraetajate în care am sădit plante aromatice, ce pot fi culese chiar de la fereastra bucătăriei.

Pe scurt:

Zonă: București

Suprafață: 45 mp

Proiect: Gedeus & Loisir

Management de proiect: Gedeus & Loisir

Execuție: Gedeus & Loisir

Colaboratori: Luca Perene

An: 2019