Frontul costier din oraşul Benidorm, Spania

Benidorm este un oraş de coastă situat în regiunea Marina Baixa, în provincia Alicante, Spania, poziţionat la Marea Mediterană de Vest.

Cu toate că înainte de anii 1960 Benidorm a fost un sat mic, astăzi el iese în evidenţă ca fiind una dintre cele mai importante staţiuni de vacanţă din Spania ca rezultat a orientării lui către industria turistică.

Una din atractile turistice din oraş este frontul costier proiectat de către Office of Architecture în Barcelona – OAB (architecti: Carlos Ferrater şi Xavier Marti Gali), un element de identificare, care deosebeşte această zonă faţă de alte locuri similare. Lucrarea acestora a câștigat mai multe premii de arhitectură, printre care și premiul ASPRIMA în 2006 pentru cel mai bun proiect în dezvoltarea turismului.

Această promenadă proiectată cu criterii foarte interesante, ce invocă o inovaţie radicală faţă de situaţiile cu care suntem familiarizaţi, rezolvă două probleme: lăţimea cerută de o promenadă pe litoral şi asigurarea unei suprafate de nisip generoase.

dggfxf

Aspectul său rezolvă scurgerea naturală a apei de ploaie, permite instalarea canalelor colectoare şi a reţelelor de infrastructură, elimină barierele arhitectonice și asigură legătura plajei cu parcările auto subterane. În câteva cuvinte reprezintă o fâşie complexă de tranziţie între oraş şi plajă.

Promenada a fost construită dintr-un singur material, beton alb, care încorporează bănci şi mobilier stradal, în forme variate, contrastând cu finisajele pavajului divers colorat şi texturat ce jonglează cu lumina şi umbra.

1274799280-benidorm-lipstick-gal700px

Forma falezei imită unduirea valurilor și crestele muntoase. Datorită faptului că prezintă zone ieșite în consolă este minimalizată amprenta la sol a construcţiei, câştigând astfel o suprafaţă mai mare de plajă, creând în acelaşi timp un perimetru umbrit la nivelul nisipului. Promenada este conturată cu linii organice şi prezintă o serie de convexităţi şi concavităţi ce construiesc treptat un set de platforme şi niveluri care oferă zone de joacă, reuniune, petrecere a timpului liber sau contemplaţie. Regiunea este o atracție populară, dotată cu baruri, restaurante, zone de promenadă și clădiri de birouri.

1274799251-27-mg-5169-gal700px

*temp*