Sculpturile – elemente cu personalitate

Sculpturile sunt elemente de artă ce pot adăuga un strop de personalitate și originalitate spațiului verde din grădina ta. În perioada actuală, există o varietate de tipuri de sculpturi ce se folosesc în amenajarea grădinilor, fiecare cu caracteristici și stiluri unice.

Unul dintre tipurile de sculpturi cele mai populare sunt cele din metal, precum fierul sau cuprul. Acestea sunt durabile, rezistente la intemperii și au o textură interesantă ce poate fi patinată prin oxidare. Sculpturile din metal pot fi formate în diferite forme, de la figurine umane la animale sau obiecte abstracte, și transmit uneori idei sau mesaje puternice.

Piatra este, de asemenea, un alt tip popular de material folosit în sculpturile din grădini. Piatra poate fi modelată într-o varietate de forme și poate fi antichizată pentru a arăta ca și cum a fost sculptată în urmă cu mult timp. Sculpturile din piatră pot fi utilizate pentru a transmite o anumită sensibilitate și forță, fiind ideale pentru crearea unei atmosfere meditative în grădina ta.

În plus față de metal și piatră, lemnul este un alt material folosit în sculpturile din grădini. Lemnul poate fi sculptat pentru a imita forme ale naturii, sau poate fi modelat în forme abstracte pentru a crea o atmosferă mai relaxantă. Lemnul poate fi tratat pentru a se păstra în formă timp de mai mulți ani, dar poate fi, de asemenea, lăsat să se degradeze natural pentru a oferi o senzație mai rustică.

Sculpturile din grădini pot fi amplasate în diferite zone, în funcție de scopul sau efectul dorit. De exemplu, sculpturile mai mari pot fi amplasate în zonele centrale ale grădinii pentru a atrage atenția, în timp ce sculpturile mai mici pot fi așezate în zone mai retrase pentru a crea un mediu mai liniștit. Sculpturile pot fi, de asemenea, utilizate pentru a marca anumite zone ale grădinii, precum un colț de lectură sau un loc de joacă pentru copii.

Fără să încerc să știrbesc din însemnătatea sculpturilor, vreau să fac diferențierea între sculptură și sculptural. Orice element cu o funcție practică bine definită din întregul unei grădini poate avea un caracter sculptural dacă are o anumită atractivitate și design. O bancă are funcția de a te așeza și odihni pe ea, însă dacă își depășește dimensiunea funcțională și primește prin design o formă, materiale și detalii frumoase, devine o bancă sculpturală. La fel poate fi vorba despre un gard, o pergolă, un corp de iluminat, o alee, o piesă de apă sau chiar o plantă cu un port și o așezare bine gândite și intenționate. Sculpturile, cele pentru grădini în special, contribuie la atmosfera locului și nu au o altă funcție. Nu dau lumină, nu te poți odihni pe ele, nu fac umbră, însă pot fi elemente instagramabile, chiar cu stopping power dacă sunt mai curajoase, și care oferă caracter unic și identitate spațiului.  

În concluzie, sculpturile din grădini sunt un element esențial pentru a-ți personaliza spatiul verde. Fie că optezi pentru o sculptură din metal, piatră sau lemn, acestea pot fi alese în funcție de stilul tău personal și de scopul pe care dorești să-l atingi. Indiferent de materialul ales, sculpturile pot adăuga un strop de originalitate și poate transmite o anumită stare de liniște și bună dispoziție.

 

Pentru servicii de proiectare a grădinii și management, contactează-ne la alex@gedeus.ro sau 0722.386.992 – Peisagist Alexandru Pripis.