Scurta Introducere in Arhitectura Peisagera

Activitatile de amenajari gradini si amenajari curti au fost intreprinse de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Rolul initial al acestora era unul util, de a asigura in vecinatatea locuintei cele necesare vietii. De-a lungul secolelor, nevoile, cerintele si aspiratiile societatii umane au cizelat acesta activitate de amenajari gradini si amenajari curti dand nastere arhitecturii peisagere, un domeniu nou, mult mai larg si mai complex, cu un set de reguli si maniere stilistice proprii.

Termenul de arhitectura peisagera apare la inceput de secol XIX, fiind inventat de catre Gilbert Lairg Meason. Acesta publica in 1828 o carte intitulata “On The Landscape Architecture of the Great Painters of Italy” in care trata modul in care cladirile si structurile erau amplasate in peisaj pentru a produce compozitii frumoase.*

A01

Termenul este preluat mai apoi de catre botanistul John Claudius Loudon, care a vazut in el o aplicabilitate mai mare decat cea din teoria artei si l-a popularizat in revista contemporana “Gardener’s Magazine”. Insa cel care l-a folosit pentru prima oara ca titlu profesional a fost arhitectul Frederik Law Olmsted in 1863. Termenul devine consacrat in a doua jumatate a secolului XIX, cand ia fiinta Societatea Americana de Arhitectura a Peisajului (ASLA – 1899). Acestei organizatii ii urmeaza in 1948 IFLA (Federatia Internationala pentru Arhitectura Peisajului) ce reuneste pentru inceput 15 tari europene si America de Nord.

Arhitectura peisagera este un domeniu multidisciplinar in care se impletesc aspecte din varii specialitati artistice, tehnice si stiintifice, precum: arte vizuale, design, geometrie descriptiva, istoria si teoria arhitecturii, urbanism, notiuni fundamentale de botanica, pedologie, hidrologie, sociologie, economie, etc

Scopul arhitecturii peisagere este de a planifica, proiecta si gestiona dupa anumite principii si tehnici, spatii exterioare functionale in care se vor desfasura activitatile umane.

Activitatea prestata de  peisagist se adreseaza atat mediului urban cat si celui rural, indiferent de jurisdictia lui (privat sau public). Peisagistul se ocupa atat de proiecte de scara mica (amenajari gradini si amenajari curti etc.) cat si de mare anvergura (design urban, parcuri etc.). Printre activitatiile incluse in aceasta profesie se enumera: gradini, terase, acoperisuri verzi/maro, gradini verticale, parcuri, scuaruri urbane, fasii verzi si aliniamente stradale, plantatii de protectie, campusuri universitare, gradini botanice si zoologice, cimitire, complexe rezidentiale, design urban, etc.

In Romania arhitectura peisagera este obiect de studiu in cadrul a opt centre universitare din orasele: Craiova, Oradea, Timisoara, Iasi, Cluj si Bucuresti. Prima generatie de peisagisti a luat nastere in anul 2003, in cadrul USAMVB (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti).

Domeniul este reprezentat la nivel national de catre ASOP (Asociatia Peisagistilor din Romania), organizatie afiliata IFLA. ASOP are ca rol principal recunoasterea si sprijinirea profesiei in tara, alinierea sistemului de invatamant la standarde internationale si promovarea principiilor enuntate de Convenţia Europeana a Peisajului ratificata de Romania in 2002.

 Bibliografie:
* http://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert_Laing_Meason