Utilizarea Florilor in Amenajarea Gradinii

Florile reprezinta pentru gradina un element vegetal cu un mare potential vizual si olfactiv. Vin intr-o foarte mare varietate de specii, cu caracteristici proprii si cu multiple posibilitati in ceea ce priveste crearea unui aranjament floral placut.

Aranjamentele cu flori se realizeaza in concordanta cu stilul adoptat in  lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti.

Dispunerea lor se va face fie in forme geometrice, fie neregulate sau mixte. Dimensionarea acestor forme trebuie facuta in asa fel incat sa permita accesul pentru intretinere fara a se distruge ansamblul compozitiei florale.

C01

Path in Trentham Gardens

In proiectele de amenajari curti si amenajari gradini cu flori se va tine cont de anumite caracteristici vizuale si biologice ale speciilor floricole si anume: inaltime, diametru, culoare, parfum, epoca si durata infloririi, cerinte ecologice (lumina, sol, apa).

Asezarea florilor intr-un aranjament se va face gradual in functie de inaltime. Cand aranjamentul floral este privit doar dintr-o singura directie, frontala, florile de talie mica se pozitioneaza in prim plan, iar cele inalte in plan secund. O alta modalitate de asezare folosita in activitatile de amenajari gradini si amenajari curti, atunci cand aranjamentul este privit din mai multe directii, consta in dispunerea florilor inalte in centrul compozitiei si a celor mici de jur imprejurul acestora. Inaltimea florilor poate varia in functie de anumiti factori ecologici, spre exemplu lumina si solul.

Flori cu talie inalta: Nemtisor (Delphinium hybridum – 120cm), Degetel (Digitalis purpurea – 130cm)

Flori cu talie medie: Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis – 60cm), Crin de toamna (Hosta plantaginea – 50cm)

Flori cu talie mica: Armerie (Armeria maritima – 15 cm), Cerastium (Cerastium tomentosum – 10cm)

C03Talie inalta: Scai (Eryngium rito)

C04Talie medie: Levantica (Lavandula angustifolia)

C05Talie mica: Adonis (Adonis vernalis)

Cunoasterea diametrului florilor este importanta in amenajarea floricola in stabilirea distantelor de plantare. Florile inalte, cu diametrul mare si inflorire spectaculoasa sunt ideale pentru a fi folosite ca exemplare solitare in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti.

Flori cu diametrul mic: Garofita (Dianthus deltoides – 15cm), Primula (Primula auricula – 10cm)

Flori cu diametrul mare: Aster (Aster novae-angliae – 100cm), Helenium (Helenium hybridum – 80cm)

C06Diametru mare: Bujor (Paeonia officinalis)

Culoarea este cea mai importanta caracteristica vizuala a unei flori. Alegerea cromaticii unui aranjament floral va fi determinata de tonul impus de celelalte elemente vegetale ale gradinii, (arbori, arbusti) de altfel de elementele intregului proiect de amenajari gradini si amenajari curti. Un alt factor care influenteaza alegerea culorii florilor este distanta de la care vor fi privite. Culorile calde si deschise, utilizate in masa, se vad bine de la departare, pe cand cele reci si inchise se estompeaza. Pentru distante mici sunt ideale aranjamentele florale multicolore. Acestea vor avea totusi o culoare dominanta in proiectul dumneavoastra de amenajari gradini si amenajari curti

Combinarea culorilor intr-o amenajare floricola se va face fie contrastant, fie armonios. O combinatie contrastanta este realizata de exemplu din alaturarea culorilor albastru-violet si galben.

C07

Combinatia armonioasa in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti se face prin alaturarea galbenului cu portocaliul, de exemplu.

C08

Flori albe: Regina noptii (Nicotiana alata)

Flori galbene: (Mac californian) Eschescholtzia californica

Flori roz: Flox (Phlox drumondii)

Flori rosii: Begonie (Begonia semperflorens)

Flori albastre-violet: Iris (Iris germanica)

In lucrarile de amenajari curti si amenajari gradini cu flori se va cauta gruparea speciilor astfel incat acestea sa asigure un decor cat mai lung, esalonat din primavara pana in toamna. Pentru aceasta se folosesc in general specii de flori perene, cele anuale utilizandu-se in perioada cand anumite perene intra in repaos. De exemplu, dupa trecerea bulboaselor se va recurge la specii precum begonia.

In alegerea speciilor floricole un rol important il detin si caracteristicile biologice ale acestora. Se va tine cont in dezvoltatea proiectului de amenajari gradini si amenajari curti si de tipul de sol din gradina, de sursele de apa, de expozitia amenajarii (nord, sud, est, vest), de temperatura.

Bibliografie:
Elena Selaru – Flori cultivate in gradina