Ce Este Gradina Contemporana?

Stilul contemporan, pentru amenajari gradini si amenajari curti, isi are originea in ultima parte a secolului al 20-lea. A evoluat din stilul modernist si cu toate ca multi le confunda, este considerat a fi un curent distinct, postmodernist.

Cand ne referim la lucrarile de amenajari gradini contemporane,  remarcam in primul rand faptul ca au in comun imbinarea mai multor texturi si materiale (lemn, pietris, sticla, beton, gresie, metal, iarba, etc.) ce pastreaza o imagine de ansamblu simpla si curata dar puternic grafica. Deoarece in acest stil accentul cade pe partea construita (alei, jardiniere, pavilioane, terase, etc.), de obicei sunt mai usor de intretinut.

Chiar daca pentru aceste proiecte de amenajari gradini partea minerala dicteaza ritmul principal, partea vegetala nu este deloc ignorata, ci din contra, plantele sunt alese cu mare grija, in special dupa caracteristici arhitecturale (port, culoare, textura a frunzisului; populare fiind gramineele si alte plante ierboase, perene).

In lucrarile de curti si gradini contemporane se intalneste o conexiune accentuata a interiorului cu exteriorul. Astfel, sunt folosite parasolare sau pergole decorative ce se extind de la casa inspre interiorul unei gradini, se contureaza terase mobilate cu fotolii sau canapele pentru exterior (zona de lounge, ce poate fi vazuta ca o extensie a sufrageriei in afara casei) si baruri sau bucatarii outdoor.

In proiectele de amenajari gradini si amenajari curti contemporane pot fi abordate concepte moderne ce tin de sustenabilitate, ecologie si durabilitate: acoperisurile verzi/maro, panourile fotovoltaice si/sau solare, iluminatul cu LED-uri, captarea si colectarea apelor pluviale, pavajul permeabil sau peretii verzi.

Este un stil adaptabil, putand primi cu destul de multa usurinta influente de la altele stiluri de amenajari curti (asiatic, romanesc sau chiar cottage). Acest stil ofera asadar rezultate care contin spatii functionale si confortabile, eliminand atmosfera rece si apasatoare a stilului modernist.

Caracteristici pentru proiectele de amenajari gradini si amenajari curti contemporane:

  • Forme asimetrice, linii curate (curbe si/sau drepte);
  • Jocuri de texturi si materiale (de regula naturale);
  • Culori naturale, pamantii;
  • Accent pe iluminat decorativ;
  • Spatii calde, primitoare, confortabile;
  • Creaza o legatura interior-exterior puternica;
  • Sunt populare plantele mici – gramineele si plantele perene (specifice locului);
  • Ideal pentru gradini si curti mici sau ca zone punctuale in gradini mai mari.

 

Charlotte Rowe - courtyard at night

 Charlotte Rowe – courtyard at night

Randle Siddeley Landscape Architecture & Design

Randle Siddeley Landscape Architecture & Design

Rhee Residence by DC West Construction

Rhee Residence by DC West Construction

Gubbins House by Antonio Zaninovic Architecture Studio

Gubbins House by Antonio Zaninovic Architecture Studio

Small garden with pool by Terra Manus Landscaft Architektur

Small garden with pool by Terra Manus Landschaft Architektur