Amenajarea Gradinii de Legume si Ierburi Aromate

Cultivarea plantelor a fost parte integrala din istoria omului inca din cele mai vechi timpuri. Nevoia omului de a se hrani a condus la aparitia in jurul locuintei a gradinii, ca sursa de hrana rapida si sigura, pe care omul se putea baza. Prin urmare, gradina a avut initial un rol utilitar, producerea plantelor alimentare si medicinale fiind scopul principal al acesteia.

Cu trecerea timpului, functia gradinii a devenit una mai degraba ornamentala decat tehnica. Cu toate acestea, intalnim adesea in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti un spatiu dedicat plantelor utilitare, tot mai multi oameni optand pentru amenajarea unui colt cu ierburi aromate si legume in gradina rezidentiala de ansamblu.

In  activitatea de amenajari gradini de legume si ierburi aromate trebuie sa urmariti cativa pasi simpli: evaluarea zonei unde se doreste amenajarea gradinii, setarea obiectivelor si planificarea proiectului.

Evaluarea zonei se refera la analizarea situatiei existente si a modului in care aceasta influenteaza designul unui proiect de amenajari gradini si amenajari curti. Se vor analiza factori naturali precum clima, relieful, apa si solul, vegetatia si fauna locala, cat si factori antropici ca imprejurimile, caile de circulatie si de acces, alte functiuni prezente in sit.

Evaluarea sitului determina unde va fi plasata gradina utilitara in raport cu celelalte functiuni ale gradinii-ansamblu, cat si alegerea plantelor potrivite conditiilor de mediu.

Solul reprezinta un aspect foarte important de analizat in activitatile de amenajari gradini si amenajari curti, sanatatea plantelor depinzand de acesta in mod direct. Atunci cand avem de-a face cu un sol compactat si saracacios in nutrienti este necesara imbunatatirea lui cu materie organica.

Lumina este un alt factor important de avut in vedere cand va decideti sa incepeti un proiect de amenajari gradini si amenajari curti. Majoritatea plantelor avand nevoie de minim sase ore pe zi de plin soare. Pozitionarea gradinii se va face in locuri neumbrite de arbori, cladiri sau ziduri, de preferinta cu expozitie sudica.

Apa este o prezenta obligatorie cand lucram cu materie vie. De cele mai multe ori aportul natural de apa nu satisface nevoile plantelor si intervine necesitatea irigarii. Ca parte din proiectul de amenajari gradini si amenajari curti, trebuie tinut cont ca ideal pentru gradina de plante aromate si legume este un sistem de irigatie prin picurare. Astfel se va reduce atat riscul de imbolnavire al plantelor (prin stagnarea apei pe frunzele lor) cat si risipa de apa (metoda prin picurare furnizand necesarul strict de apa).

Fauna locala poate avea un rol pozitiv (polenizare – albine) sau negativ (distrugerea recoltei – limacsi). In gradina de ierburi aromate si legume se vor planta si specii care atrag insectele polenizatoare (ex levantica, salvia) si care indeparteaza daunatorii (ex oregano, craitele ).

Ca parte din aceasta activitate a unei lucrari de amenajari gradini si amenajari curti, setarea obiectivelor consta in stabilirea tipului de gradina dorit, a timpului care se va aloca ingrijirii acesteia si la alegerea plantelor potrivite.

Trebuie avut in vedere ca o gradina utilitara nu este o gradina de productie. Scopul ei este de a furniza suficient incat sa merite efortul intretinerii ei. Pentru a evita risipa de timp si resurse se vor alege doar plantele preferate consumului, iar gradina va fi dimensionata astfel incat sa satisfaca nevoile, fara a se planta mai mult decat se poate avea grija.

Exista trei tipuri principale de gradina utilitara: gradina de legume, gradina de ierburi aromate si asa zisa jardin potagere.

Gradina de legume are ca scop cultivarea la scara mica a legumelor si a altor plante comestibile. Este formata din doua zone principale: zona de compost si zona de cultivare. Zona de cultivare este divizata in mai multe parcele si randuri in care se cultiva cateva tipuri de plante. Deoarece aceasta gradina este strict utilitara, in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti, aceasta va fi situata in partea din spate a proprietatii.

gradina de legumeGradina de legume; sursa fotografie Lee Reich

Gradina de ierburi aromate este un spatiu separat al gradinii-ansamblu ce are ca scop cresterea plantelor aromate si a celor medicinale. Poate fi proiectata cu grija, dupa modelele geometrice asa zise “knot garden”, sau plantata dupa o schema care imita naturalul, cu un aspect neorganizat, aleator.

Knot gardens sunt un model medieval de asezare a plantelor, ce imita o tapiserie. Sunt realizate din plante care suporta tunderea si preteaza in gardurii vii si borduri (rozmarin, santolina, busuioc). Acest tip de gradina necesita multa munca de intretinere, un aspect pe care va recomandam sa-l luati in calcul cand va decideti in privinta unei astfel de gradini ca parte din proiectul dumneavoastra de amenajari curti si amenajari gradini.

knot garden

knot garden2Knot Garden – Hertford Museum, Hertfordshire

knot garden3

Jardin potagere este un melanj intre gradina de legume, gradina de ierburi aromate si gradina ornamentala. Acest tip de gradina isi are radacinile in Franta, in perioada renascentist-baroca.

Scopul ei este de a imbina functia utilitara cu cea estetica. In aceasta gradina ierburile  aromate si legumele sunt combinate cu plante floricole pentru sporirea efectului estetic. Tot din considerente estetice sunt folosite varietati ornamentale ale plantelor utilitare (salvia variegata, varza decorativa)

potajer4sursa fotografie Sally Nex, Malvern Spring Gardening Show

potajer3sursa fotografie Dorling Kindersley Limited

Planificarea proiectului

In proiectele de amenajari gradini si amenajari curti utilitare se utilizeaza in principal aceleasi linii directoare ca la proiectarea gradinii ornamentale. 

Planul de amenajari curti si amenajari gradini trebuie organizat astfel incat sa se realizeze o mai buna folosire a spatiului si sa se creeze o unitate compozitionala a ansamblului.

Stabilirea proportiilor compozitiei se face in asa fel inca dimensiunile suprafetelor si volumelor sa fie corelate armonios.

Primul pas in schitarea unui proiect de amenajari curti si amenajari gradini utilitare consta in alegerea unei teme (gradina de legume, gradina de ierburi aromate, gradina potagera) si a unui stil compozitional care se potriveste mai bine cu aceasta (geometric, liber, mixt). 

La gradinile de legume, care se axeaza mai mult pe partea utilitara decat pe cea estetica, se alege o schema compozitionala geometrica, aceasta fiind mai potrivita din punct de vedere al ingrijirii plantelor si al productiei.

potajer2

Gradinile de ierburi aromate pot fi amenajate atat geometric cat si liber sau mixt. 

herb garden2

herb garden

Gradinile potagere arata mai bine amenajate in stil liber, dar pot fi organizate si dupa o schema mixta sau geometrica, o alta solutie de care puteti tine cont in lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti.

gradina potagerasursa fotografie Sandy McKelvey

potajer5

Foarte importanta in schitarea proiectului de amenajari gradini si amenajari curti este si trasarea cailor de circulatie si acces.

Aleile trebuie sa asigure un acces si o circulatie usoara, rapida si fluenta. Ele trebuie dimensionate corespunzator activitatiilor ce se vor desfasura in gradina (lucrari cu pamant si compost, recoltari). Aleile se realizeaza din materiale care dreneaza apa (caramida, pavele, pietris).

Un alt aspect important al proiectelor de amenajari gradini si amenajari curti o reprezinta unitatea compozitiei, care se realizeaza prin alegerea unei teme cromatice si prin repetarea catorva specii de plante in toata gradina. Pentru sporirea efectului estetic si evitarea monotoniei se vor utiliza plante cu volume si texturi variate.

Anumite ierburi aromate si soiuri de legume au calitati estetice ce pot fi valorificate, precum frunzisul atractiv sau inflorirea bogata (salvie variegata, varza decorativa, cimbrisor).

La planificarea proiectului de amenajari gradini si amenajari curti, pe langa partea estetica trebuie luate in considerare si aspecte tehnice. Chiar daca urmarim un efect decorativ atunci cand grupam plantele trebuie avut in vedere ca acestora sa li se asigure la plantare un spatiu corespunzator intre ele, pentru a se putea dezvolta armonios.. distantele de plantare difera in functie de specie, dar media este undeva intre 20 si 30 cm.

Folosirea paturilor inaltate ofera cateva avantaje fata de plantarea la sol si anume o intretinere mai usoara si un substrat care dreneaza mai bine surplusul de apa si nu se compacteaza din cauza calcarilor repetate.

raised bedssursa fotografie Tomasso del Buono si Paul Gazerwitz

raised beds2design de Hasselfors Garden

Foarte important in planificarea proiectului de amenajari gradini si amenajari curti este si schitarea unui calendar cu activitatiile necesare in gradina din cursul anului (perioade de sadire, de rasaduri, de adaugat ingrasaminte, de recoltat, de pregatit pentru iernat) dar si din anii urmatori (rotirea culturilor).

In gradina de legume rotirea culturilor este o activitate necesara pentru evitarea transmiterii bolilor si a aparitiei carentelor de anumiti nutrienti. De aceea, in cadrul unui proiect de amenajari gradini si amenajari curti, peisagistul va va recomanda sa nu plantati aceeasi specie sau plante membre ale aceleiasi familii an de an in acelasi loc.