Designul ”Verde”, Parte a Gradinilor Moderne

Avand in vedere ridicarea gradului de constientizare la nivel international asupra beneficiilor pe termen lung a lucrarilor ”verzi”, in ultimii ani a inceput ca si in Romania sa creasca cererea pentru acest gen de interventii, de unde si numarul tot mai ridicat de proiecte de amenajari gradini si amenajari curti cu design „verde”.

Astfel,  proiectele de amenajari gradini moderne au ca trasatura marcanta abordarea conceptelor sustenabile, ecologice si durabile.

Va prezentam in cele ce urmeaza, o serie de elemente „verzi” de care puteti tine cont atunci cand va hotarati asupra unor proiecte de amenajari curti si amenajari gradini moderne:

  • Panourile solare fotovoltaice montate pe acoperisul casei, al anexelor sau deasupra terasei pot alimenta atat consumatorii din interior cat si pe cei din exterior (instalatia electrica din zona de lounge, spatiul pentru cinema in aer liber, corpurile de iluminat decorativ al gradinii si curtii, barul si bucataria outdoor, etc).
  • Prin folosirea corpurilor de iluminat cu LED-uri si celule fotovoltaice se evita racordarea intregului sistem de iluminat decorativ la reteaua electrica a casei.
  • Panourile solare termice incalzesc apa ce poate fi folosita la dusurile de exterior sau la bar/bucatarie.
  • Apa pluviala ce pica pe casa si in gradina este colectata printr-un sistem de drenaj si folosita in perioadele secetoase la udarea si intretinerea gradinii.
  • In multe dintre tarile occidentale a devenit o obisnuinta crearea asa numitelor gradini de ploaie (rain gardens), foarte utile si des folosite ca element pentru amenajari curti. Acestea sunt construite in anumite zone ale curtii special pentru a colecta surplusul de apa in cazul ploilor torentiale, evintandu-se inundatiile si facilitand infiltrarea apei in sol. In acest mod, apa curata de ploaie nu mai este pierduta in sistemele de canalizare ci se intoarce direct in ciclul natural, evitandu-se astfel poluarea ei. Cu siguranta este un element de luat in considerare atunci cand vorbim despre amenajari gradini moderne.
  • In acelasi sens sunt folosite si sistemele de pavaj permeabil, unde, in plus, apa nu mai balteste in zonele de circulatie.
  • Pentru amenajari curti moderne se folosesc in general materiale durabile si sustenabile. Deckul din lemn compozit este un astfel de exemplu, care poate fi si incalzit din interior eliminand problema zapezii si al inghetului iarna.
  • Acoperisul verde (green roof) retine apele pluviale si functioneaza ca un izolator termic mentinand o temperatura scazuta vara si mai ridicata iarna, scazand costurile de incalzire si racire ale locuintei. Acoperisul maro (brown roof) are aceleasi functii la un cost redus si este o solutie mai durabila si mai ecologica. La instalare, acoperisul este invelit doar cu pamant, fixandu-se pe el in mod natural doar seminte ale celor mai rezistente si rustice plante din zona.

Am surprins in acest articol o parte importanta a beneficiilor unei lucrari „verzi”, de care va recomandam sa tineti cont in momentul in care va decideti sa apelati la serviciile unui peisagist pentru amenajari curti si amenajari gradini moderne.