Panourile Solare Fotovoltaice in Amenajari Gradini

Lumina solara este gratuita, transformarea sa in energie electrica nu produce efecte de sera, in timp ce pretul procesului de fabricare al panourilor scade anual. Toate aceste beneficii duc la o utilizare tot mai frecventa a panourilor solare fotovoltaice, de asemenea recomandate de catre peisagisti ca parte integranta a proiectelor de amenajari gradini.

Scurt istoric

Primii pasi in dezvoltarea industriei energetice solare sunt facuti in anul 1839 cand a fost observat efectul fotovoltaic, iar prima celula solara functionala a fost construita in 1883, avand o eficienta mai mica de 1%. In anul 1905 Albert Einstein publica o lucrare in care explica efectul fotoelectric la nivel quantic, pentru care a primit si premiul Nobel. Oamenii de stiinta observa potentialul urias iar fenomenul ia amploare, in anul 1950 incepand productia panourilor solare pentru industria spatiala. Eficienta lor atinge procentul de 6% in anul 1954, iar in 1974 este construita in New Mexico prima cladire din lume alimentata integral cu energie alternativa (solara si eoliana). In anul 1978 este conceput primul calculator de birou ce putea fi alimentat cu energie solara.

Tehnologia este in continua dezvoltare, iar in anul 2008 eficienta celulelor depaseste pragul de 40% (sistemele comerciale au o eficienta de cca 18%). In anul 2012 s-a estimat ca pretul pe watt produs de panourile fotovoltaice devenise de 250 de ori mai mic ca in anul 1970.

                Panourile fotovoltaice in trendurile internationale

                Chiar daca nu este situata intr-o pozitie geografica favorabila pentru recoltarea energiei solare, Germania detine titlul de cea mai implicata natiune in instalarea acestor sisteme, dorindu-se ca pana in 2020 sa atinga o productie a energiei alternative de 35%, iar pana in 2050 sa devina 100% autonoma fata de combustibilii fosili.

In anul 2013 China a fost lider global detasat in productia panourilor, cu un procent de 60% din totalul mondial.

Spania devine in 2005 prima tara din lume care reglementeaza instalarea obligatorie a panourilor solare fotovoltaice la toate constructiile noi.

Panourile solare fotovoltaice , o tehnologie ecologica folosita in proiectele de amenajari curti si amenajari gradini

Panourile fotovoltaice fac parte din suita tehnologica sustenabila si ecologica, ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa sau gradina.

In domeniul amenajarilor de gradini moderne sunt multi consumatori electrici care pot beneficia de aceasta sursa curata si eleganta de energie. De la cinematograful in aer liber, televizorul aflat in pavilionul din spatele casei, instalatia de iluminat decorativ din gradina sau piscina, pana la barul si bucataria de exterior si sistemul de irigat, toate pot fi alimentate cu energie solara fara a incarca facturile electrice.

In general, sistemele fotovoltaice se monteaza pe acoperisul caselor, anexelor sau teraselor, direct in curti si gradini, si obligatoriu cu expunere sudica, in zone neumbrite. Panourile dau un randament optim atunci cand sunt indreptate direct spre soare. Pana in perioada recenta majoritatea erau montate la unghi fix, insa o data cu aparitia tracker-elor solare cantitatea de energie produsa poate fi marita cu pana la 45%. Acestea aseaza automat panourile pe directia razelor solare, in functie de pozitia astrului in orice moment al zilei si al anului.

Pentru orice proiect de amenajari curti sau amenajari gradini care propune folosirea unui altfel de panou solar, e important de stiut ca unul dintre parametrii ce dicteaza performantele unui asemenea sistem este temperatura. Avand un randament sporit in imprejurari mai racoroase, este recomandata instalarea lor pe un acoperis verde (green roof) sau intr-o zona libera a gradinii, deoarece plantele creaza un microclimat in imediata vecinatate, prin evapotranpiratie racorind atmosfera. Conform studiilor de specialitate, s-a estimat ca sistemele montate in aceste conditii au un randament de generare a electricitatii cu 15% mai mare decat in cazul montarii pe un acoperis normal, ceea ce sustine si mai mult ideea utilizarii acestor panouri in cadrul proiectelor de amenajari curti si amenajari gradini.

Pe viitor se va incuraja folosirea energiei solare la nivel global, urmarindu-se construirea de case si cladiri pasive, panourile fotovoltaice reprezantand elemente ecologice cheie in amenajari de gradini si amenajari de curti.

Beneficiile panourilor solare fotovoltaice pentru amenajari curti si amenajari gradini:

 • Foloseste energie nepoluanta, gratuita si nelimitata;
 • Poate functiona ca parte a unui sistem hibrid (solar – eolian);
 • Investitie profitabila pe termen lung, perioada de amortizare a costurilor fiind apreciata intre 7 si 15 ani;
 • Timp garantat de functionare indelungat, de pana la 25 de ani in functie de producator (exista sisteme solare instalate in anii 60 care functioneaza si azi);
 • Costuri reduse de instalare si intretinere;
 • Produc energie tot timpul anului, inclusiv iarna (necesita lumina solara, nu caldura);
 • Surplusul de energie electrica produs poate fi directionat in reteaua nationala, contra cost;
 • Creste valoarea proprietatii;
 • Marindu-se interesul global pentru cererea si automat productia panourilor, costurile vor scadea constant an de an;

Dezavantajele panourilor solare fotovoltaice in amenajari curti si amenajari gradini:

 • Costul initial poate parea mare, insa luand in considerare ca se amortizeaza in timp si ca preturile combustibililor fosili cresc exponential, poate fi vazut ca un efort constructiv pentru viitor;
 • Sistemul depinde intr-o anumita masura de factorii de mediu (vreme, moment al zilei);
 • Este necesara pastrarea racordarii la reteaua electrica a orasului pentru a fi asigurata nevoia de consum electric in proportie de  100%.
harned green roof
Pentru intrebari legate de amenajarea gradinilor moderne va stau la dispozitie.
Contact Peisagist Alexandru Pripis : tel. 0722.386.992.