Panourile Solare Termice in Amenajari Gradini

Panourile termice in istorie si pe glob

Energia solara a fost folosita pentru incalzirea apei inca din cele mai vechi timpuri. Cu siguranta ne putem aminti de verile toride la tara, cand soarele batea in geamul pus deasupra butoiului cu apa din gradina, pe care apoi incalzind-o o foloseam la facut dus.

Primul panou solar termic pentru incalzirea apei, montabil pe acoperis, a fost conceput in 1885. Tehnologia a luat avant incepand cu anii ’60, cand preturile combustibililor fosili au inceput sa creasca.

Liderii globali in folosirea panourilor solare termice sunt Israel si Cipru, cu 30 – 40 % dintre locuinte echipate.

Mod de functionare si aplicabilitate in lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti

In amenajarile peisagere rezidentiale, instalatia panourilor termice poate asigura necesarul de apa calda  pentru bucataria de vara, barul outdoor si dusurile de exterior. Permite de asemenea mentinerea unei temperaturi confortabile de 28° C a apei din piscina si poate functiona ca aer conditionat in incalzirea chioscurilor, pavilioanelor si foisoarelor inchise din curti si gradini.

Drept urmare, pentru uz rezidential, tehnologia este folosita preponderent in urmatoarele 3 scopuri: incalzirea apei pentru uz domestic (cea mai des intalnita), incalzirea locuintelor si anexelor (aer conditionat), si incalzirea apei din piscine.

Similar sistemului cu panouri solare fotovoltaice, cel termic se monteaza pe acoperisul casei ori direct in curte sau gradina (pe un suport metalic), in zone neumbrite, pe directie sudica si la un unghi intre 25 si 45° C .

Principiul de functionare este unul simplu. Panourile solare termice absorb razele infrarosii din atmosfera, pe care le folosesc in incalzirea unui agent termic care la randul sau incalzeste prin inductie termica apa (pana la o temperatura maxima de 90° C) sau aerul din instalatie.

Panourile termice sunt de mai multe tipuri: pasive, active, plate sau cu tuburi. Un specialist va poate recomanda ce este mai potrivit pentru bugetul si necesitatile dumneavoastra.

Beneficii:

  • Foloseste energie nepoluanta, gratuita si nelimitata;
  • Reduce amprenta de carbon si creste valoarea proprietatii;
  • Timp garantat de functionare indelungat, de pana la 25 de ani in functie de producator;
  • Prin acest sistem poate fi asigurat pana la 85% din necesarul de apa calda pentru o locuinta;
  • Functionale pe vreme innorata si pe tot parcursul anului (temperatura exterioara nu influenteaza randamentul sistemului);
  • Aplicabilitate in incalzirea apei calde menajere, a locuintelor si a apei din piscina;
  • Au o eficienta ridicata, ajungand pana la 70%;
  • Rezistenta sporita la grindina;
  • Costuri reduse de intretinere;
  • Perioada de amortizare a investitiei este de 4 – 8 ani.

 

FREEPORT-MAINE-SOLAR-THERMAL-HOT-WATER-SUNDA-SEIDO-HOT-SIDE

 Panou solar termic, cu tuburi vidate