Terasa in Amenajari Gradini

                In proiectele de amenajari gradini si amenajari curti, fiecare casa  a carei gradina urmeaza sa fie amenajata are si o terasa, sau cel putin asa ar trebui. Numita si patio sau zona de lounge, terasa este locul in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului atunci cand stam in curte. Este sufrageria din exterior, locul destinat odihnei, relaxarii si interactiunii sociale. Refugiul pe care il cautam in serile tarzii de vara, cand ne intoarcem obositi de la serviciu, un loc armonios si apropiat in care sa ne incarcam bateriile.

In functie de stilul abordat in proiectele de amenajari curti si amenajari gradini, peisagistul poate contura o terasa cu forme drepte sau ondulate, si poate propune pentru finisaje o varietate de materiale. In general, pentru pavarea terasei se folosesc dale sau placi mari de gresie pentru exterior (50 x 50 cm sau mai mari) sau deck-uri din lemn compozit ori natural. Acestea sunt cateva din cele mai folosite materiale, insa nu suntem ingraditi numai la ele. Pentru a aduce o nota creativa in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti, o sugestie ar fi ca terasa sa fie pavata cu mai multe materiale de diferite texturi si culori, intr-un joc inventiv ce creste valoarea estetica a proiectului.

Inlucrarile de amenajari gradini si amenajari curti in care terasa e construita doar dintr-un material, atmosfera placuta va fi intregita prin celelalte elemente pe care le poate ingloba: piese de foc si de apa, jardiniere sau insertii de plante in pavaj, grupurile de plante din imediata vecinatate a terasei, tipul mobilierului selectat.

3aff34de1ac484de3cd4acfc426f5a01

In ciuda dimensiunilor reduse, terasa de mai sus a fost construita simpla si atragatoare prin imbinarea dalelor cu pietrisul. La aceasta se adauga o banca din lemn in forma de L ce contrasteaza cu pavajul si jardiniera din beton aparent, in timp ce gazonul si plantele perene intregesc atmosfera. O masuta din lemn masiv ofera de asemenea o nota rustica in orice proiect de amenajari curti sau amenajari gradini.

2c04c1856391494ab8c51d383ccf759e

In gradina din imagine, terasa rectangulara este construita din lemn natural.  Mobilierul contemporan si luciul de apa, precum si amplasarea sa in zona plantata, conlucreaza in redarea atmosferei generale.

 56acf12f8a16ecdc95693f369a14cde8

In acest exemplu terasa este asezata intr-o zona insorita a gradinii, este construita din lemn natural si are forme neregulate. Privita separat, terasa in sine nu transmite nimic special. Magia spatiului vine insa de la gramineele si restul plantelor perene sadite de jur imprejur. Se observa la partea vegetala coloritul, cu o dominanta de verde-galbui si accente maronii. Mobilierul, format din doua sezlonguri si o masa, da senzatia unei terase asezate in proximitatea apei. Este o posibila rezolvare atat pentru amenajari gradini de mici dimensiuni cat si pentru amenajari de curti si gradini mari.

079d8e5e989aae36d78210f573d5808a

O terasa minerala ca cea din imagine este un bun exemplu de rezolvare in amenajari gradini si amenajari curti de mici dimensiuni. Jocul de texturi cuprinde trei materiale: gresie de exterior de culoare alba, pietris decorativ gri de granulatie medie (3 – 5 cm) si pietris decorativ maroniu de granulatie mica (0.6 – 1 cm). Zona de lounge este situata in partea indepartata a gradinii si contine o piesa de foc. Vegetatia este plasata perimetral, cu mici accente in zona centrala, si este formata in mare parte din plante perene si graminee. Sculpturile sferice din metal lustruit accentueaza atmosfera contemporana a acestui proiect de amenajari gradini si amenajari curti.

1548120760dd8044bf90ed9159ac206c

Acest colt de terasa in stil contemporan este pavat cu dale patrate gri deschise de 50 x 50 cm, distantate unele de altele si cu muschi plantat in spatiile libere formate. Jocul de texturi este completat de spatiul pentru foc montat in locul unei dale, fiind accesorizat cu granule de sticla termica albastra. O banca arcuita, din lemn, incastrata in zona plantata si asezata in proximitatea focului, creaza locul ideal de admirat amenajarea, o alta sugestie pentru proiectul dumneavoastra de amenajari curti sau amenajari gradini.

facebook_-286081237

Lemnul incalzeste orice spatiu, fie daca este folosit in pavarea terasei, ca varianta de imprejmuire a gradinii sau ca sezut pentru banca. Privim in acest exemplu o amenajare aerisita si eleganta, in nuante deschise si prietenoase. Locul de foc din zona de sezut, inserarea liniei cu mici plante ierboase la schimbarea nivelului dintre deck-uri si combinatia lemn-pietris sunt cateva dintre caracteristicile contemporane ale acestui proiect de amenajari gradini. Prin dispunerea placilor de lemn ale gardului pe orizontala se accentueaza profunzimea spatiului amenajat.

Modern-patio-fenced-garden-582x391

Separand gradina in doua zone distincte prin diferentiere de nivel, partea de sus capata o importanta aparte. Astfel, spatiul pavat cu gresie devine locul de interes principal, in timp ce zona pavata cu lemn ramane subordonata primeia. Observam in plan secund banca de lemn montata pe peretele jardinierei si in prim plan cele doua trepte cu micul gard viu din merisor (Buxus sempervirens). Treptele prelueaza linia franta a jardinierei si a bancii. Este o solutie intima, pretabila  pentru amenajari curti si amenajari gradini de orice dimensiune.

Small garden with pool by Terra Manus Landscaft Architektur

Privim acum o gradina contemporana superba, calduroasa si dinamica in forme si texturi. Designerul acestui proiect de amanajari curti si amanajari gradini a abordat o idee neconformista pentru aleea de acces catre aceasta zona, facand din circulatie o poveste si nu doar o modalitate de tranzit obisnuita si plictisitoare. Astfel, dalele care ”plutesc” in apa se continua si pe zona terasei, fiind inserate in deck-ul de lemn. Terasa, inconjurata de apa pe trei laturi, ofera un spatiu generos pentru o masa de gradina de 8 locuri. Lipsa unui arbore cu coroana bogata care sa umbreasca spatiul a fost compensata prin amplasarea umbrelei. Marginea exterioara a bazinului se termina cu o jardiniera perimetrala plantata cu vegetatie de mici dimensiuni, iar intreaga amenajare este ingradita de un gard din lemn.

525456_528969040480035_670775855_n

Proiectele de amenajari gradini si amenajari curti nu trebuie sa fie neaparat costisitoare pentru un rezultat atractiv. Terasa aceasta este de fapt o zona cu pietris pe care este constuit un loc de sezut cu fundatie din beton si sezut de lemn. Pernele decorative si piesa de foc fac din aceasta gradina un spatiu primitor si intim. In fundal observam bambusul (Phyllostachys spp.).

eed95fe41de73160a429ebfa20ceac5d (1)

Aceasta imagine suprinde un colt al unei gradini contemporane minunate. Dalele mari si iarba decorativa ce creste intre acestea, alaturi de piesa de foc sunt de aceasta data elemente secundare. In proiectul de amenajari gradini si amenajari curti de fata, accentul principal este banca moderna din beton. Construind-o in forma de ”L” si cu o nisa luminata la interior, peisagistul a transformat-o intr-o sculptura dublata de rolul functional de sedere. Nisa functioneaza si ca spatiu de depozitare pentru lemnele ce vor fi folosite la incalzirea terasei.

557049_449147455117862_2094664121_n

Terasa din aceasta gradina, desi cu un aspect simplu si curat, are o forma dinamica si atragatoare. Este construita din lemn si imprejmuita de o banca din acelasi material, care functioneaza si ca zid de sprijin pentru terenul din jur. Are dimensiuni reduse si poate fi vazuta ca un ”buzunar” ingropat in terenul adiacent casei. Prin faptul ca este in relatie cu cladirea pe care o deserveste face ca aceasta amenajare sa fie unitara si armonioasa.