Coloana vertebrala a oricarui spatiu folosit de oameni o reprezinta circulatia. O infrastructura adecvata este necesara in facilitarea circulatiei atat la scara mare (intre orase si in interiorul lor), cat si la scara mica (alei in parcuri, curti si gradini, in spatii publice sau private).
In ceea ce priveste domeniul de amenajari curti si amenajari gradini , in functie de suprafata ocupata si necesitati, pot exista trei tipuri de alei: alei de promenada, alei destinate tranzitului si alei de servitute. Aleile de promenada sunt pretabile pentru amenajarile gradinilor si amenajarile curtilor de dimensiuni mai mare, unde spatiul permite realizarea unei circulatii care se onduleaza si incurajeaza mersul in aer liber. Aleile de tranzit leaga doua puncte de interes, facilitand circulatia intr-o maniera directa si mai rapida. Aleile de servitute sunt necesare doar in cazuri mai rare, spre exemplu pentru acces la fosa septica sau la zona de reciclare a deseurilor menajere.
Latimea aleilor in gradina variaza in functie de numarul fluxurilor de circulatie necesar. De obicei, in amenajarile rezidentiale sunt proiectate sa asigure confortul a doua persoane mergand una langa alta, situatie in care au 1.20 m latime. In functie de materialul din care sunt realizate, constructia aleilor poate fi facuta prin mai multe metode, insa aleile pietonale tipice, adesea folosite in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti sunt construite pe pat de nisip nivelat si compactat, peste care se aseaza stratul de uzura (dale din gresie sau piatra naturala, pavele, etc.).
Indiferent de tipul circulatiei, aleile nu trebuie sa fie doar structuri practice si monotone, ci pot fi valorificate vizual prin proiectarea lor in mod creativ, incat sa influenteze felul in care vizitatorul experimenteaza gradina. Astfel, va indicam o serie de idei de alei care pot face indeletnicirea de amenajari gradini si amenajari curti sa devina o activitate extrem de creativa cu un rezultat vizual pe masura.
Pietrisul stabilizat (deasupra) este ideal atat pentru aleile pietonale sau auto ce fac obiectul unor proiecte de amenajari curti sau amenajari gradini moderne si rustice deopotriva. Aleile se realizeaza din pietris decorativ si liant poliuretanic – o rasina sintetica netoxica, rezistenta la procesul de inghet-dezghet si la uzura. Avand ca atu principal caracterul drenant, acest tip de alee favorizeaza infiltrarea rapida a apei in sol. Pietrisul folosit poate fi ales dintr-o larga varietate cromatica, contribuind la decorarea gradinii.
O alta varianta cu functie asemanatoare pietrisului stabilizat, si care e adesea propusa in lucrarile de amenajari curti si amenajari gradini, este pietrisul ranforsat. Deosebirea este modul de montaj, care nu se face cu liant, ci prin folosirea unor celule de plastic care sa tina pe loc pietrele. In functie de necesitate, gridul de plastic folosit poate fi atat de rezistent incat sa permita chiar si circulatia unor camioane mari.
In amenajarile rezidentiale, betonul nu ar trebui vazut ca o interventie plictisitoare si rigida. Structurile din acest material pot fi adevarate bijuterii daca sunt proiectate de designerii potriviti. In aceasta imagine observam o intersectie de alei construite din materiale diferite, lemn si beton, ce creaza o amenajare eleganta si dinamica, potrivita oricarei gradini moderne. O solutie deosebita ce reliefeaza din nou ideea creativitatii fara limite ce are fara indoiala aplicabilitate in activitatile de amenajari gradini sau amenajari curti.
Pentru o atmosfera mai calda, o alta sugestie propusa in proiectele de amenajari gradini este construirea acestor alei din lemn. Eleganta autentica a oricarui spatiu este oferita de lemnul din esente naturale, insa si cel compozit poate fi luat in calcul intrucat are calitati unice. Lemnul compozit este construit special pentru rezistenta ridicata la intemperii, carii sau raze ultra-violete, si este realizat din fibre de lemn si pelete de plastic reciclat. Anumiti producatori de lemn compozit WPC (Wood-Plastic Composite) ofera scanduri din acest material prin care trec rezistente electrice ce permit incalzirea sa. Se evita astfel formarea ghetii si stabilirea zapezii pe suprafata aleii sau deck-ului.
Acest mod de imbinare a pietrisului cu betonul dinamizeaza proiectul de amenajari gradini, facand din circulatie o activitate placuta, mentinand in acelasi timp durabilitatea sporita si drenarea rapida a aleii.
Pentru amenajarile de gradini contemporane acest gen de jocuri de texturi si forme bine definite sunt ideale. Aleea din imagine face parte dintr-un ansamblu de patru elemente: dalele rectangulare de lungimi si latimi diferite din beton, partea vegetala formata de muschiul ce creste in spatiul dintre dale, pietrele decorative gri de dimensiuni mari din prim plan si vegetatia arbustiva si ierboasa din plan secund. Arhitectul peisagist a fuzionat aceste elemente atat de bine intre ele incat le remarci ca fiind un tot unitar. Cand acest lucru se intampla stim ca avem in fata un proiect de amenajari gradini armonios si valoros.
Pe aceeasi idee ca in gradina de mai sus a fost realizata si aceasta alee, dar potrivita mai degraba pentru amenajarile de gradini si curti rustice sau naturale. Astfel, peisagistul a folosit placi mari si neregulate din piatra naturala, cu insertii de zone pavate cu piatra de rau de granulatie mica si medie.
Pentru realizarea acestui gen de alee in proiectele de amenajari curti si amenajari gradini rustice se pot folosi doua metode: se pot taia felii de busteni care se aseaza pe sol, sau se pot ingropa in pamant segmente mai lungi de trunchiuri, capatand o stabilitate mai mare.
Daca accesul pietonal in gradina se suprapune cu cel auto, atunci poate fi folosita o metoda asemanatoare celei din imagine. Zona centrala pavata cu beton spalat este dedicata circulatiei pietonale, in timp ce pe benzile longitudinale din piatra naturala poate fi condus automobilul inspre parcare. Aceste benzi lungi se imbina cu peluza, fuzionand functiunea de circulatie cu restul amenajarii.
Intr-un proiect de gradina, chiar si numai doua texturi folosite cu gust si multa abilitate pot crea atmosfera intregii gradini. In exemplul de fata se observa o alee centrala longitudinala realizata din corten (otel corodat) inserata intr-un deck din lemn natural. Corten-ul este un material cu o calitate vizuala aparte data de nuanta brun-rosiatica (cateodata portocalie) si este folosit foarte des in amenajarile curtilor si amenajarile gradinilor contemporane. Acolo unde omul sau vegetatia interactioneaza direct cu el nu trebuie sa avem soare direct deoarece se poate incalzi puternic.
Aleile detaliate la aceasta scara sunt potrivite in special pentru amenajari de gradini de dimensiuni mici. Fluiditatea data de pietrele rotunjite care ”curg” in jurul dalelor rectangulare atrage orice privire, insa atentie, manopera pentru acest gen de lucrari nu este cea mai ieftina intrucat e necesara multa rabdare si o mana sigura.
Pentru orice intrebare sau nelamurire, sau alte idei de alei pentru gradina, ma puteti contacta si va voi raspunde cu drag: Peisagist Alexandru Pripiș – 0722.386.992