Apa ca element decorativ

Fie ca este vorba despre proiecte de gradini moderne sau traditionale, apa si modul in care este folosita de peisagist in amenajare poate face diferenta dintre un spatiu oarecare si o gradina de revista.

Apare in lucrarile de amenajari gradini inca din cele mai vechi timpuri: incepand cu gradinile din Persia antica, Asiria si Mesopotamia, continuand cu gradinile egiptene si mai tarziu cu gradinile clasice ale renasterii si barocului, pana in zilele noastre in gradinile moderne.

Apa poate aparea ca element decorativ in amenajari sub forma de luciu de apa (iaz, lac, piscina, bazine decorative), caderi (cascade, panze si pereti de apa), cursuri (izvor, rau) sau jocuri de apa (fantani, jeturi, s.a.).

Rolul gradinii este de a te relaxa si incanta, iar acest lucru se poate intampla doar prin stimularea simturilor. Concretizarea acestui lucru este scopul unui peisagist, iar apa poate fi un instrument minunat in accentuarea anumitor zone si in creionarea unei atmosfere memorabile. Astfel, apa o poti auzi atunci cand e prezenta sub forma unei cascade sau joc cu jeturi si caderi, poate fi simtita daca stropeste sau daca se afla intr-o fantana sau bazin in care o poti atinge, poate fi vazuta in oricare din formele in care este proiectata si poate stimula chiar si simtul olfactiv daca este folosita in combinatie cu diverse plante sau materiale.

In conditii diferite, simturile functioneaza diferit, astfel ca atunci cand este suprimat unul dintre ele, celelalte se vor accentua pentru a compensa. In lucrarile de amenajari gradini, un peisagist poate folosi cu imaginatie aceasta informatie, iar un scenariu creativ de a realiza acest lucru poate fi urmatorul: o zona de interes este proiectata de peisagist astfel incat sa contina o cascada, iar intreaga zona este intentionat umbrita. Umbra diminueaza discret simtul vizual, dar suficient cat simtul auditiv sa ia amploare, zgomotul facut de cascada facandu-si mai bine simtita prezenta.

Cand un peisagist foloseste cu abilitate si creativitate aceste aspecte ale naturii umane, rezultatul final va fi aproape intotdeauna spectaculos.

Apa este necesara vietuitoarelor, asa ca in functie de modul in care va fi prezenta in gradina, poate atrage pasari, insecte sau diverse alte animalute (arici, soparle, broscute, etc). Daca iti doresti un cadru natural ca un colt de rai, apeleaza la cunostintele unui peisagist si iti poate crea acest tablou plin de viata. Din pacate insa, in amenajarile de gradini moderne, si mai ales cand terenul de amenajat este in mediu urban, numarul vietuitoarelor care vor misuna in preajma apei va fi simtitor mai redus, poate si inexistent.

44649_154863097857238_4607725_n

Compozitia de fata are ca punct de interes apa sub forma unei panze ce cade in bazinul de sub. Acest peisagist a creat o alee din corten ce strabate micul bazin, care fiind in proximitatea cascadei este stropita discret de picaturi fine. Se interactioneaza astfel cu apa atat vizual si sonor, cat si fizic. (By Chris Jensen Landscaping)

936712_545976285444032_49341025_n

In unele amenajari de gradini in care suprafata permite, peisagistul poate propune un luciu de apa de dimensiuni mai ample. In gradina de fata apa este aparent statica, intr-un bazin acoperit cu pietre mari, decorative, prin care a fost construita o alee pietonala din dale ce pare ca plutesc. In realitate apa nu este statica ci este recirculata discret pentru a nu favoriza aparitia algelor si adunarea impuritatilor la suprafata. (by Mackenzie Browning) 

00d685092c8071c9fed796c6635e2bb9

Intentia acestui peisagist ce s-a ocupat de amenajarea de fata a fost sa puna apa in valoare intr-un mod indraznet si elegant. Peretele transparent functioneaza ca o fereastra inspre interiorul piscinei, creand nota definitorie a acestui colt de gradina moderna. (by Andres Remy Architects)

1271941_10153256228445651_311138428_o

In gradinile in care este dorita o piscina cu un aspect rustic-pitoresc peisagistul va poate prezenta ideea piscinelor naturale. Este o piscina cu aspect de iaz, o structura simpla si neintruziva in peisaj in care se poate inota in voie, si unde purificarea apei se face prin infiltrarea sa in diferite straturi de nisip si pietris si prin actiunea plantelor. (via Pinterest)

Style: "Neutral"

Apa in lucrarea acestui peisagist este prezenta sub forma unui luciu intr-un bazin dreptunghiular, in care jeturi de putere mica creaza un joc discret de unde care dau volum suprafetei plane. Apa se scurge in afara bazinului intr-un sistem de drenaj, de unde va fi recirculata. (by Andrea Cochran Landscape Architecture)

Contemporary garden in Dorset by Elks-Smith

Acesta este un perete de apa, o pelicula care se scurge vertical pe o suprafata ce poate fi dintr-o varietate de materiale: piatra naturala, sticla, corten, mozaic de piese ceramice si altele. In lucrarea acestui peisagist peretele de apa este facut din otel inoxidabil, iar atmosfera este intregita de jocul de texturi si materiale: apa si otelul lustruit pe care se scurge, piatra naturala cu care este placat restul peretelui, si pietrele cenusii care mascheaza gratarul in care este colectata apa pentru recirculare. (by Elks-Smith)

397974_488798527828475_1376478616_n

In gradinile mai mici, un mod simplu si elegant de a folosi apa cu un buget redus si fara a ocupa un spatiu prea mare este de a monta astfel de bazine circulare. Apa se poate revarsa in afara bazinului cu conditia de a fi recirculata, sau poate fi statica, caz in care este necesara reumplerea ocazionala manuala, intrucat in timp se evapora. Folosirea unor oglinzi de apa intr-o gradina umbrita poate fi artificiul unui peisagist de a aduce reflexia cerului si a deschide atmosfera spatiului. (Modeste Herwig, Visual Barrier and Garden Design, 2009)

15025462711ef5641d36ee22335104d3

Bazinul de fata este construit pe doua nivele si prezinta doua caderi de apa. Prima cadere este o panza de apa ce alimenteaza bazinul de sus, iar apoi este transferata in urmatorul bazin printr-un mic perete de apa. Ca si in acest exemplu, atmosfera din lucrarile de amenajari gradini trebuie intregita avand in vedere celelalte finisaje folosite (peretele imbracat in lemn in cazul de fata) si vegetatia adiacenta. (by Altro Mondo Design)

b85f512428d2b75d86868197088d30a3

Compozitia de fata imbina zona deckului de lemn cu piesa de apa. Apa curge in bazin printr-o serie de 3 jgheaburi de otel montate pe deck. Acestea dau ritm amenajarii, iar impreuna cu gramineele si iluminatul decorativ intregesc atmosfera. (by Hoveniersbedrijf Guy Wolfs)

tumblr_mrw5aaYT0L1rolzgko1_500

In acest proiect de amenajari gradini, din zona de lounge apa este perceputa sonor, iar panza de apa poate fi observata de pe aleile ce inconjoara bazinul. Cu forma zonei de lounge, construind deckul in consola deasupra bazinului si creand panza de apa, acest peisagist a dat nastere unei gradini moderne elegante. (via Pinterest)

Pentru proiecte de gradini care sa cuprinda elemente creative de apa sau doar pentru sfaturi si idei despre acestea, contacteaza-ma la 0722.386.992 – Peisagist Alexandru Pripis