Drenajul si Managementul Apelor Pluviale
Primavara este sezonul inundatiilor si nu de putine ori se intampla ca apa sa creeze neplaceri in jurul casei. Apeland la un peisagist veti reusi sa planificati derularea lucrarilor de amenajari gradini si amenajari curti astfel incat sa contina mai multe metode de management al apelor pluviale.
Nimanui nu ii place cand la ploi torentiale se formeaza balti ce stagneaza in curte, deoarece se creaza un mediu inestetic, poate ingreuna circulatia si cu siguranta poate pune in pericol viata plantelor pe care le-ati ales cu atata grija. Astfel, un peisagist poate propune in proiectul de amenajari gradini si amenajari curti unul sau mai multe dintre elementele urmatoare:
- sistemul de drenaj este esential in lucrarile de amenajari gradini. Peisagistul proiecteaza acest sistem in functie de dinamica terenului si grupurile de plante propuse, si consta in saparea unor santuri dispuse in general pe directii paralele. Aceste santuri sunt captusite cu geotextil, dupa care se montea tevi perforate pentru drenaj, straturi de pietris de diferite granulatii, iar la final se acopera cu un strat de pamant suficient de gros pentru a permite gazonului sau plantelor inlocuitoare de gazon sa isi dezvolte radacinile. Peisagistul propune santurile de drenaj la o distanta de cativa metri unul de altul, pentru a putea acoperi intreaga suprafata a proiectului de amenajari gradini si amenajari curti. Odata ajunsa in sistemul de drenaj, un peisagist iti va recomanda directionarea apei catre un bazin de colectare subteran si nu in sistemul municipal de canalizare, asa cum poate ai fi tentat sa procedezi. In functie de tipul acestui bazin, apa pluviala colectata poate fi lasata sa se infiltreze in timp inapoi in sol unde poate fi folosita de plante si microorganisme (evitandu-se astfel poluarea ei inutila prin trimiterea in sistemul municipal de canalizare), sau poate fi folosita la intretinerea gradinii in perioadele mai putin ploioase. Cu o pompa conectata la bazin se pot iriga plantele din gradina, obtinandu-se economii importante la consumul de apa si facand din sistemul de drenaj o solutie sustenabila in executiile de amenajari gradini si amenajari curti.
Bazin de colectare a apelor pluviale
- acoperisuri verzi – reduc cantitatea de apa ce se scurge de pe suprafata invelitoarei, evitandu-se astfel suprasolicitarea sistemului de drenaj. Pentru un peisagist, acest mod de management al apelor are si o alta importanta: izoleaza constructia, mentinand o temperatura mai ridicata iarna si mai scazuta vara.
Acoperis verde
- rezervoare racordate la burlanele casei ce capteaza apa meteorica. Pot fi subterane sau la suprafata, decorand lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti.
Bazin de colectare decorativ, cu jardiniera incorporata, racordat la burlan
- gradini de ploaie (rain gardens) – sunt proiecte de amenajari gradini sau zone integrate in acestea, special proiectate de peisagistul pentru a putea fi inundate natural in perioadele ploioase. Sunt gradini amenajate cu plante hidrofile si higrofile (plante iubitoare de apa sau umiditate) si pot fi decorate cu diferite texturi de pietris pentru a pastra un aspect atragator si atunci cand nu ploua. Din aceste zone, apa se infiltreaza natural in sol. In combinatie se poate instala si un sistem de tevi cu prea-plin care sa preia apa daca se ridica peste un anumit nivel. Pot fi de sine statatoare sau integrate in piscine naturale in care se poate inota. Cu aceste gradini de ploaie, un peisagist foloseste apa meteorica in favoarea amenajarii, transformand o posibila problema intr-un punct forte al viitorului proiect de amenajari gradini.
Gradina de ploaie (rain garden)
- pavaj permeabil – este propus de catre peisagistul in lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti deoarece favorizeaza infiltrarea rapida a apei si nu permite formarea baltilor. Se pot folosi mai multe tipuri: dale de diferite modele distantate intre ele, pietris simplu sau stabilizat, pavaje perforate, grilaje metalice, inserarea doar a unor zone mici de materiale permeabile in cadrul altor materiale si alte combinatii si varietati ale acestora.
Varianta de pavaj permeabil
- rigolele de scurgere – sunt santuri de suprafata din diferite materiale (otel inoxidabil, plastic, fonta, beton, etc.) cu sau fara gratar de protectie (care poate fi foarte decorativ, in functie de producator sau de imaginatia peisagistului, daca se alege realizarea la comanda), sau umplute cu pietre decorative de diferite texturi, marimi, culori. Ca parte din proiectele de amenajari gradini si amenajari curti, peisagistul va recomanda instalarea acestora pe lateralele aleilor de circulatie sau ale zonelor pavate sau, montarea lor transversala pe acestea in functie de panta terenului.
Rigola de scurgere umpluta cu sticla decorativa
Colaboreaza cu un peisagist potrivit exigentelor tale pentru o lucrare creativa si functionala de amenajari gradini, lipsita de neplacerile perioadelor ploioase.
Contact Peisagist Alexandru Pripis: tel. 0722.386.992.