Treptele in Amenajari Gradini si Curti
Treptele in lucrarile de amenajari curti si amenajari gradini ar trebui sa fie usor de urcat, sa fie joase si late, intrucat cele inguste maresc tempo-ul de urcare in mod nenecesar. Materialul din care sunt construite dicteaza de multe ori si forma. De asemenea, materialele folosite in proiectele de amenajari gradini inainte si dupa scara, cat si cele ale posibilelor ziduri de sprijin adiacente, influenteaza aspectul general al ansamblului. Ca recomandare din partea unui peisagist este sa abordati un design care sa intareasca caracterul gradinii, evitand rezolvarile strict functionale, neatragatoare si monotone.
Precum celelalte elemente care compun gradina, treptele intr-o compozitie coerenta si unitara trebuie sa pastreze stilul general al proiectului de amenajare. Intr-o gradina rustica romaneasca este mai potrivit un pachet de trepte din piatra naturala, caramida sau lemn, in timp ce finisajele din pavele si dale prefabricate se pot potrivi mai multor stiluri, in functie de textura, forma si culoare. In amenajarile contemporane gama de materiale potrivite este extrem de larga si cuprinde lemnul, sticla, cortenul, metalul perforat, betonul, piatra naturala, alaturi de multe altele.
Componentele principale ale scarilor sunt treapta, contratreapta, podestul de repaos si (ocazional) balustrada.
Reguli de proiectare a treptelor in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti:
Proiectarea corecta pe un relief denivelat se face pastrand pachetul de trepte perpendicular pe directia curbelor de nivel.
Lungimea treptelor se calculeaza precum cea a aleii, in functie de numarul de fluxuri de circulatie necesar. Pentru ca doua persoane sa poata circula confortabil una pe langa cealalta, treptele vor avea lungimea minima de 1.20 m. Este recomandat ca treptele sa pastreze latimea aleii, insa exista si unele exceptii in proiectele de gradini in care peisagistul poate propune dimensiuni diferite.
Inaltimea si latimea unei trepte tipice se calculeaza dupa formula 2h + l = 62 ~ 64 cm, unde „h” este inaltimea contratreptei si „l” este latimea treptei. Chiar daca aceasta formula ofera proportii confortabile pentru mers, in amenajarile de exterior terenul poate oferi si posibilitati de rezolvare diferite. Contratreapta trebuie sa isi mentina inaltimea intre 8 si 17 cm.
Treptele trebuie construite cu o mica panta care sa favorizeze scurgerea apei. Daca apa stagneaza pe suprafata lor pot deveni periculoase pentru circulat, mai ales pe timp de iarna cand da inghetul. De obicei treapta iese cu aproximativ 1.5 – 3cm peste contratreapta, insa in din ce in ce mai multe amenajari de gradini moderne acest aspect este trecut cu vederea in favoarea obtinerii unui aspect minimalist.
S-a constat ca oamenii isi regleaza pasul in mod inconstient cand se apropie de un pachet de trepte, astfel incat sa porneasca urcarea cu piciorul mai puternic. In acelasi mod, in urcarea ultimei trepte a scarii, omul se simte mai confortabil daca apasa cu mai multa forta folosind piciorul de sprijin. Astfel, pentru finalizarea urcarii cu acelasi picior cu care se si incepe, scarile se proiecteaza avand numar impar de trepte. Acest lucru sporeste confortul si ofera ritm compozitiei. Este o regula des folosita in lucrarile de amenajari gradini si amenajari curti, insa pot exista si exceptii.
Daca diferenta de nivel dintre suprafata treptelor si terenul de langa depaseste 50 – 60 cm, este recomandata montarea unei balustrade.
In multe amenajari de gradini si curti treptele se construiesc cu structura de beton, de obicei preparat in-situ, peste care se monteaza stratul de uzura. Betonul ar trebui sa fie armat, si sunt acceptate scarile cu sau fara fundatie in functie de numarul de trepte din pachet si suprafata pe care sunt montate. Daca sunt construite pe pamant, exista riscul ca acesta sa se miste in timp, caz in care fundarea este obligatorie.
Acolo unde terenul permite, alege pentru proiectul tau de amenajari gradini crearea rampelor in locul treptelor. Rampa poate fi chiar aleea inclinata, cu o panta recomandata circulatiei pietonale nu mai mare de 8%.
Chiar si in amenajarile de gradini si curti rustice pot fi folosite jocuri de texturi in realizarea unor trepte decorative. In cazul de fata sunt folosite blocuri de piatra naturala si pietris margaritar alb (via Pinterest)
Ca un accent modern, scara metalica gri contrasteaza cu verdele inchis al vegetatiei (The Garden on Turtle Creek by Michael Van Valkenburgh Associates)
Treptele de lemn sunt ideale in redarea unei atmosfere rustice si apropiate de natura (by Acres Wild Ltd)
Nu este obligatoriu ca treapta si contratreapta sa fie realizate din acelasi material. Scara de fata este construita din beton. Stratul de uzura al treptei este din placi de lemn, in timp ce contratreapta a primit un finisaj din vopsea alba. Iluminatul cu Led-uri intregeste atmosfera intr-un proiect de gradina si asigura totodata siguranta utilizatorului (by Trex DeckLighting)
Cand spatiul este restrans, fiecare element dintr-o lucrare de amenajare a gradinii trebuie tratat in detaliu. Spatiul verde poate fi maximizat daca treptele permit plantarea sub acestea. In cazul de fata, sub grilajul metalic se dezvolta ferigi si alte plante de umbra (foto by Judy White)
Pentru accent de culoare putem apela la uzitarea unor trepte din grilaj metalic ruginit. Rosiaticul acestora si cel al plasei care imbraca gabionul, impreuna cu accentele vegetale si anumite obiecte decorative sau mobilier de aceeasi nuanta, conlucreaza in crearea unei atmosfere placute si linistitoare in gradina din imagine (by Banyon Tree Design Studio)
Aici observam o gradina contemporana de influenta rustica, influenta castigata prin folosirea treptelor din lemn si a gramineelor din jur (by Anthony Paul Landscape Design)
Un pachet de trei trepte din beton separa deckul de lemn de zona podestului cu pietris decorativ. Impreuna cu plantele potrivite (alegerea corecta a acestora este un element esential pentru un rezultat vizual optim in proiectele de amenajari gradini), atmosfera din acest tip de gradini poate ramane intiparit in memorie un timp indelungat (by Grounded Landscape Architecture)
Simplitatea in gradina nu trebuie sa deznadajduiasca ci din contra, sa impresioneze prin eleganta. Un peisagist poate realiza amenajari de gradini sau amenajari de curti memorabile chiar si cu un numar limitat de materiale si forme. In aceasta gradina, treptele din busteni de lemn, alaturi de parapetul din acelasi material sunt surprinse intr-un cadru de toamna de vis (via Pinterest)
Ce poate completa imaginea unei gradini moderne mai bine decat o scara din corten? (nu stii ce este cortenul? vezi aici) (by Studio Seilern Architects)
Pentru amenajarile de curti si gradini moderne cat si pentru cele cu caracter mai rustic, treptele cu insertii de plante sunt ideale. La aceasta scara, peisagistul a avut in vedere atat partea functionala cat si pe cea decorativa. Atentia la detaliu este un aspect esential in proiectele de amenajari gradini (by Traci Cavender)
Cand iti doresti un aspect discret in care treptele sa se piarda in mediul din jur, construirea unei scari din grilaje metalice este una din variantele ideale. Acestea permit vegetatiei sa creasca prin trepte, integrandu-le in peisaj si diminuand simtitor caracterul vizual intruziv. (by KWK PROMES)
Apeleaza la un peisagist cu experienta pentru a primi un proiect de amenajari gradini sau amenajari curti detaliat si potrivit dorintelor si necesitatilor tale. Contact Peisagist Alexandru Pripiș – 0722.386.992
Bibliografie: M. Littlewood, Landscape Detailing: Surfaces, Architectural press.