Piscina in Amenajari de Gradini

Folosite ca metoda de relaxare in petrecerea timpului liber, antrenament sau fizioterapie, piscinele rezidentiale pot fi de mai multe tipuri si nenumarate dimensiuni si forme. Majoritatea sunt structuri permanente insa, proiectele de amenajari gradini si amenajari curti prezinta adesea si modalitati de montare provizorie a piscinelor.

Se disting doua mari categorii de piscine pe care le vom prezenta in urmatoarele randuri: piscina clasica (construita sau prefabricata) si piscina naturala.

Piscina clasica

Poate fi montata deasupra sau la nivelul solului, la interior sau in gradina, din materiale precum beton, metal, fibra de sticla, polipropilena sau plastic.

Piscinele construite si o mare parte din cele prefabricate necesita construirea si izolarea unui camin tehnic in imediata vecinatate. Acesta va gazdui pompa de apa, sistemul de filtrare si sistemul de tratare chimica a apei. Prin tratarea chimica se dezinfecteaza piscina, se regleaza nivelul de PH si se combate instalarea algelor. De asemenea piscina trebuie prevazuta cu un sistem de absorbtie (preaplin sau skimmer, sifon de fund) si unul de refulare.

 Sistemul de circulatie a apei in piscina

Cand vine vorba de designul piscinei, peisagist va proiecta o solutie care sa se integreze in stilul general al fiecarei lucrari de amenajari gradini sau amenajari curti in parte. Astfel, intr-o gradina in stil liber peisager va concepe piscina cu forme ondulate, in timp ce in gradinile moderne si contemporane va folosi de cele mai multe ori linii drepte si curate. Datorita manoperei mai mari la cofrare si armare, piscinele curbe pot fi mai costisitoare.

Piscinele nu trebuie neaparat sa mentina apa in interiorul lor. In unele zone poate permite revarsarea sa controlata in exterior, intr-un efect remarcabil. Piscinele cu acest efect si mod de construire apar in proiectele de amenajari gradini si amenajari curti sub denumirea de „infinity pools” (piscine infinite). Efectul este accentuat atunci cand piscina este situata undeva la inaltime, iar luciul apei pare ca se intinde mult in departare, in unele cazuri ocupand linia orizontului si fuzionand cu cerul.

Pentru a putea fi folosita si pe timp de noapte, peisagistul al lucrarii dumneavoastra de amenajari gradini si amenajari curti, va alege sa o accesorizeze cu diferite  corpuri de iluminat. Din apa sau deasupra, iluminatul decorativ al piscinei intregeste atmosfera nocturna, relaxeaza privirea utilizatorului si ofera un plus estetic.

De regula, o zona adiacenta piscinei, o alta solutie oferita in activitatea de amenajari gradini si amenajari curti, va fi folosita ca spatiu de facut plaja, unde se vor instala sezlonguri si umbrele. Aceasta zona este realizata ori din deck de lemn, ori din diverse finisaje de gresie de exterior sau piatra.

Un aspect folositor care poate fi luat in calcul la montajul piscinei este instalarea unui sistem din panouri solare termice care poate mentine apa la o temperatura confortabila, de 28° C. Acest sistem termic bazat pe energie regenerabila ofera posibilitatea de a folosi piscina un timp mai indelungat de-a lungul anului, si isi amortizeaza investitia in cativa ani. Aceasta solutie „verde” este tot mai adesea recomandata de catre peisagistul in realizarea proiectelor de amenajari gradini si amenajari curti atat din punctul de vedere al resurselor folosite cat si din perspectiva costurilor.  

Pentru situatiile in care piscina devine un element ca parte din proiectele de amenajari gradini si amenajari curti, trebuie avuta in vedere si instalarea unei prelate de protectie pentru aceasta . Aceasta prelata nu numai ca nu lasa praful, frunzele sau alte impuritati sa ajunga in apa, dar si impiedica evaporarea ei. De asemenea, ajuta la cresterea nivelului de eficienta a sistemului de panouri termice in incalzirea apei.

 186412

Remarcam in acest proiect de amenajari gradini si amenajari curti o piscina contemporana din care apa se revarsa peste toate cele patru laturi. Apa cade pe o zona cu pietris decorativ, dupa care este colectata, filtrata si recirculata. Zona de plaja este organizata in interiorul piscinei, pe o suprafata cu apa mai putin adanca. Accesul la aceasta zona cu sezlonguri se face printr-un pachet de trepte moderne care se continua in interiorul piscinei.

 ASLA 2008 Professional Awards - Bassil Mountain Escape 2

„Infinity pool” ce contine si o alee din dale de piatra care par ca plutesc

Piscina rectangulara, ca exemplu in amenajari de gradini si amenajari curti contemporane. Zona pentru sezlonguri este pavata cu gresie de exterior.

 fb399478c0203858bf8fe7417898e15d

Aceasta piscina de mari dimensiuni are forma organica si prezinta accese din doua directii. Contine si o zona de Spa suprainaltata, care se revarsa in corpul principal. Pavajul din jur este din placi neregulate din piatra naturala, iar toate liniile gradinii sunt curbe.

 13210961284a30ebd69b13c10567a976

In acest proiect de amenajari gradini si amenajari curti, spatiul organizat pentru plaja din jurul acestei piscine a fost realizat din deck din lemn natural. Se observa in dreapta imaginii modul in care designerul a integrat un arbore existent, protejandu-l cu o jardiniera.

 Kimber's Modern Home Elegance House Tour

Formele drepte au o mare flexibilitate in crearea unor spatii armonioase si variate, pastrand o eleganta aparte. De asemenea, in orice proiect de amenajari gradini sau amenajari curti, plantarea vegetatiei potrivite creste valoarea estetica a ansamblului si intregeste atmosfera generala.

Piscina naturala

Piscinele naturale sunt oaze de liniste si armonie, un cadru de salbaticie prietenoasa aproape de casa. Daca esti indragostit de natura si vrei sa te bucuri alaturi de ea si nu impotriva ei, atunci aceasta piscina este ceea ce cauti.

Este un concept dezvoltat in anii ’80 de catre peisagisti preocupati de latura ecologica si sustenabila a asezarilor omenesti. In perioada recenta popularitatea lor a luat avant, din ce in ce mai multi privind piscina naturala ca o alternativa viabila la cea clasica, construita.

Asadar, daca un proiect de amenajari gradini si amenajari curti are acest avantaj al piscinei naturale, e important de stiut ca pentru curatarea ei nu se folosesc niciun fel de chimicale care sa dezinfecteze sau sa sterilizeze apa. Se autosustine curata in mod natural, prin infiltrarea in diferite medii de curatare si decantare (anumite tipuri de pietris si nisip) si prin actiunea plantelor acvatice. Aceste piscine recreaza lacurile si baltile naturale in care ne balaceam cu ceilalti copii cand mergeam la bunicii de la tara, pe timpul vacantei de vara. Imita acelasi peisaj insa intr-un mod mai controlat, mai sanatos si fara poluanti. Lipsa clorului, spre exemplu, te fereste de cazurile neplacute in care pielea ti se usuca iar ochii ti se inrosesc.

Prin realizarea acestui gen de piscine naturale, activitatea de amenajari gradini si amenajari curti incurajeaza biodiversitatea, o multime de animalute putand sa isi faca casa la tine in gradina. De la melci, broscute, insecte si pesti pana la mici reptile si pasari, toate se pot instala in zonele cu apa sau intre plantele din jur.

Vegetatia care se preteaza la acest gen de amenajari este formata din plante hidrofite si higrofite, dintre care amintim urmatoarele: rogozul (Carex acutiformis), nufarul alb (Nymphea alba), nufarul galben (Nuphar lutea), pipirigul (Eleocharis palustris), sanziana (Galium palustre), stuful (Phragmites australis), galbioara (Lysimachia nummularia), pir rosu (Carex hirta), boglarii (Ranunculus sceleratus), si multe altele.

In acest tip de amenajari gradini si amenajari curti, piscina decoreaza tot timpul anului. Poate ingheta fara probleme pe timp de iarna, iar in celelalte anotimpuri incanta prin culorile inflorescentelor si ale frunzelor vegetatiei. Cand apa este inghetata, piscina naturala poate fi folosita pe post de patinoar.

Piscinele din beton existente pot fi transformate si ele cu putina munca si cu planificarea corecta in niste oaze naturale, inconjurate de vegetatie.

Prin comparatie cu piscinele clasice, construite, se face o mare economie la energia electrica consumata. Alaturi de economia facuta la volumul de apa consumat pentru umplerea periodica, rezulta o investitie mult mai mica decat in cazul piscinelor din beton sau fibra de sticla, investitia proiectului de amenajari gradini si amenajari curti, amortizandu-se in aproximativ 2-3 ani.

 

Natural pool plant zone tradus

Model de piscina naturala

by Fernando Pozuelo 4

Piscinele naturale nu sunt folosite doar in gradinile liber peisagere, ci si in gradinile contemporane. Pentru piscina de mai sus, arhitectul peisagit a folosit plantele acvatice doar ca accente punctuale, patul de filtrare din pietris fiind dominant.

 ea4f70264ff709511336fa3f664c5273

Integrata perfect in cadrul natural datorita numeroaselor plante de apa, aceasta piscina este prevazuta si cu un mic ponton ce functioneaza ca acces.

 natural swimming pool really lovely

Lemnul este un material versatil, ce rezista multi ani daca este scufundat complet in apa. Accesul catre aceasta piscina se face pe scanduri submerse, asezate pe pietris si printre plantele hidrofile. Se observa de asemenea si culoarea naturala verzuie a apei in acest proiect de amenajari gradini si amenajari curti.

 

enhanced-buzz-19863-1367514499-3

Langa piscina pot fi plantati arbusti si subarbusti cu flori care sa decoreze prin culoare zona in mod etapizat, pe tot timpul anului.

 enhanced-buzz-30948-1367516256-16

Langa piscina sau chiar suprapusa pe o anumita zona, poate exista terasa cu zona de facut plaja. De acolo poate fi admirata amenajarea si pot fi supravegheati copiii.

 ff2391ea4d245c698a3dab1475ef603c

Copiii vor creste mai aproape de natura, intr-un spatiu educativ si liber, care le stimuleaza miscarea fizica si imaginatia.

Pentru consultanta si proiectare in domeniul amenajari gradini si amenajari curti, apelati la un peisagist. Este specialistul in masura pentru a stabili unde si sub ce forma va fi montata piscina in cadrul gradinii, din ce materiale vor fi facute finisajele, modul de legatura dintre piscina si casa sau alte zone din gradina, si ce plante sunt potrivite langa aceasta.