Materiale in gradina: Corten

Ce este Corten-ul?

Corten-ul, cunoscut si drept COR-TEN sau otel corodat, este un material metalic, elegant, dezvoltat in anii ’30, ce castiga din ce in ce mai multa popularitate in amenajarile de exterior, atat in cele rezidentiale cat si publice. Aspectul unic al oxidului de fier il recomanda in folosirea multor proiecte arhitecturale, inclusiv in amenajarile de gradini.

Practic, corten-ul este un aliaj de otel al carui finisaj de rugina inlatura nevoia vopsirii si a mentenantei periodice. Este produs in placi de diferite dimensiuni si are grosimi cuprinse intre 2 – 40 mm. In comparatie cu alte oteluri, corten-ul este mai rezistent la efectele corozive ale atmosferei tocmai prin formarea acestui strat superficial protector de rugina care impiedica oxidarea in profunzime, incetinind totodata ritmul viitor al ruginirii. Corten-ul rezista efectelor corozive ale ploilor, ninsorii, cetii si altor fenomene meteorologice. In momentul montajului, corten-ul nu prezinta rugina, aceasta aparand natural, in timp.

Prima folosire a corten-ului in arhitectura a fost facuta in anul 1964 de catre arhitectul Eero Saarinen, pentru decorarea sediului central al John Deere din Illinois, SUA.

3adb2ee4228d1a4d7f020dfd761adeb6

Otelul corodat isi schimba coloristica odata cu trecerea timpului (initial este portocaliu, apoi maroniu deschis si la final maro inchis) si in functie de conditiile atmosferice din zona in care este montat.

 

Corten-ul in amenajarile de gradini

In ultimele decenii folosirea cortenului in arhitectura contemporana a gradinilor a luat avant, avand o aplicabilitate variata si putand fi utilizat in combinatie cu alte materiale precum lemnul, sticla, betonul, otelul inoxidabil sau oricare alta optiune aleasa de arhitectul peisagist care se ocupa de amenajarea gradinii.

foc

In functie de specificatiile oferite de arhitectul peisagist, poti avea in gradina propriul refugiu calduros in preajma caruia sa iti petreci serile racoroase de sfarsit de vara. Tabla de otel oxidat poate fi taiata, perforata, indoita sau modelata intr-o infinitate de moduri, singura limitare fiind imaginatia celui care iti realizeaza proiectul de amenajare a gradinii.

71dacc31c11fbdd76b2a2a299453e299

Cortenul poate aparea in proiectele de gradina sub forma peretilor de jardiniere. In combinatie cu verdele plantelor taratoare care il imbraca, si alaturi de griul pietrisului si ocrul gardului de lemn, cortenul completeaza jocul de texturi si nuante, oferind gradinii o atmosfera eleganta.

Steel Fencing and Gates in Melbourne by Pierre Le Roux Design

Poate fi folosit ca solutie de imprejmuire a terenului. Aici a fost asezat in placi verticale remarcandu-se fantele umbrite propuse intentionat, care dau profunzime si elimina senzatia de masivitate pe care ar fi avut-o gardul daca ar fi fost simplu de la un capat la celalalt. Din nou, verdele plantelor iese in evidenta, profilandu-se pe fundalul ruginiu al otelului oxidat.

 COR-TEN ramp detail. The linear voids in the COR-TEN allow LED lighting to glow from below.

(Photo Andrea Cochran Landscape Architecture)

Arhitectul peisagist gaseste solutii din cele mai diverse atunci cand se doreste atingerea performantei in design. Cortenul ia in acest exemplu forma unei alei pietonale, iar iluminatul decorativ discret din interior ofera o circulatie sigura si placuta privirii chiar si pe timp de noapte. De preferabil ar fi pentru clima din Romania ca abordarea acestor tipuri de alei sa se faca doar in zonele permanent umbrite pe timp de vara, intrucat in bataia directa a soarelui cortenul poate atinge temperaturi destul de ridicate si ar putea crea disconfort pietonilor sau plantelor din apropiere.

a_house_in_the_woods_image_3_resized

In contrast cu albul zapezii, cortenul ofera o explozie de culoare pe timp de iarna, facand chiar si dintr-o amenajare oarecare o gradina de referinta.

Untitled-1 cop1y

Un alt exemplu in care arhitectul peisagist foloseste cu succes cortenul sub forma unui perete decorativ ce pune in evidenta plantele ce se desfasoara in prim plan.

Untitle23d-1 copy

De retinut este faptul ca rugina de pe tabla de corten se scurge datorita intemperiilor si pateaza materialul cu care este folosit in combinatie. Acest efect este folosit de catre arhitect peisagist de multe ori intentionat in favoarea amenajarii pentru a crea o atmosfera aparte, si trebuie sa fie un lucru inteles si apreciat de catre beneficiar.

scari

Scarile din corten sunt o cerinta obisnuita pentru persoanele pasionate de gradinile contemporane care isi doresc o amenajare a gradinii demna de prezentat in reviste. Pot fi complet realizate din otel corodat, sau, precum in exemplul din dreapta, pot fi construite avand doar contratreapta din acest material.

apa

Otelul corodat este un material versatil ce se comporta bine chiar si cand este in permanent contact cu apa. In aceste exemple vedem propuneri de piese de apa in care arhitectul peisagist a combinat cele doua elemente.

Pentru o amenajare de gradina nonconformista sau un proiect de gradina indraznet contacteaza Arhitect Peisagist Alexandru Pripiș la numarul 0722.386.992.