Importanța detaliilor în prezentările 3D
Una dintre acțiunile pe care le întreprind peisagiștii este legată de modul de prezentare al proiectelor. Stilul de prezentare alături de susținerea verbală a unui proiect joacă un rol decisiv în reușita acestuia – fie convinge și urmează calea spre a deveni realitate, fie nu convinge și rămâne pe hârtie. Succesul unui produs este, de multe ori, dat de prima impresie a ambalajului.
În ultimii aproape 10 ani am avut ocazia să studiez o mare de proiecte ale diverșilor peisagiști și arhitecți și am observat un lucru care lipsește cu desăvârșire din aproape toate prezentările 3D ale proiectelor. Detaliile. De multe ori simulările 3D sunt construite superficial, la nivel de concept. Lipsa de detalii din interiorul și din împrejurimile terenului studiat face ca proiectul propus să pară abstract, să nu spună nimic despre contextul în care se va realiza viitoarea amenajare. Volumele clădirilor care împrejmuiesc zona, de cele mai multe ori sunt ori transparente, ori doar niște paralelipipede simple si monocromatice. Fără să fie integrat într-un context nu ne putem da seama dacă proiectul 3D este gândit bine de la bun început sau este o mică bucățică dintr-un mileu. Detaliile îmbunătățesc modul de înțelegere al oricui privește proiectul, indiferent dacă este arhitect sau nu.
Să luăm exemplul unui bloc din București, al cărui spațiu verde va fi reamenajat conform proiectului din imagini.
Una este să prezinți proiectul rupt din context, doar cu niște volume anonime în jur care țin locul blocurilor, altceva este când prezinți același proiect cu blocurile având ferestre și uși, când în zare se observă alte imobile și nu un neant abstract, cand trotuarul nu este fantezist de curat și fără imperfecțiuni, când sunt adaugate siluete ale oamenilor și mașini pe străzi.
Pur și simplu detaliile fac diferența. Fără ele proiectul (oricât de bine gândit ar fi el) nu “vorbește”, nu te introduce în spiritul locului suficient încât să îl ”simți”, rămâne doar o metodă rigidă de a îți face o impresie asupra a ce ar putea fi.
Dacă nu așezi contextul de-a întregul lui lași loc interpretării, păcălești privitorul.
Contact Peisagist Alexandru Pripis – tel. 0722.386.992