Focul in amenajarea gradinilor

Element natural care ne-a sculptat civilizatia, focul, a raspuns nevoilor primare ale oamenilor moderni tinandu-le de cald, protejandu-i de diverse pericole, luminand imprejurimile si ajutandu-i la pregatirea mancarii.

Astazi, focul a primit si alte intrebuintari. In amenajarea gradinilor moderne si rustice deopotriva focul este folosit ca element de design. El ofera caldura fizica dar si psihica utilizatorului gradinii, creaza spatii intime care apropie oameni, facand din adunatul in jurul caldurii un prilej de socializare si petrecere a timpului liber.
Compozitional, piesa de foc poate juca rol de punct focal in amenajarea gradinii. Asezat in locul potrivit, focul poate fi vazut din diferite puncte ale gradinii, sau chiar din interiorul locuintei.
In ceea ce priveste designul pieselor de foc, peisagistul poate propune o multitudine de optiuni viabile. Forma unui astfel de element decorativ pentru gradina nu trebuie sa fie neaparat circular, poate fi in forma liniara, de L, rectangular, triunghiular, sau forma neregulata. Ca si materiale pentru realizarea sa, poti primi de asemenea mai multe variante de la peisagistul tau: caramida, beton, sticla securizata, corten (Materiale in gradina: Corten), piatra naturala si altele.
Ca modalitate de alimentare, sursa focului in gradina poate fi lemnul ars, folosirea (bio)etanolului, al gazului (racordat la reteaua de gaze sau prin folosirea buteliilor), sau al propanului.
Focul, ca element functional si decorativ in amenajarea gradinii, ofera si posibilitatea folosirii spatiului pe o perioada mai indelungata, atat in sezoanele mai racoroase cat si pe timp de noapte.

1c456401de55da5cc6c1201590a5d9c5

In amenajarea de fata peisagistul a integrat piesa de foc in masa, oferindu-i astfel tripla functionalitate: sursa de incalzire, functie decorativa si loc de luat masa. (designed by Rachel Allen)

525063_387885601255047_2111035075_n

Proiectantul acestei gradini a integrat piesa de foc in pavajul terasei, accentuand aspectul contemporan al spatiului amenajat. (designed by John Maniscalco)

designed by Haddeland Design

Montate adiacent zonei de lounge si in proximitatea bazinului decorativ, cele trei spatii cu foc dau ritm amenajarii. (designed by Haddeland Design)

HomeKlondike

Un vas metalic decorativ ofera suportul ideal pentru foc si pietre. Aceste pietre sunt folosite deoarece dupa stingerea focului vor prelungi perioada calduroasa emanand caldura pentru inca o perioada de timp. (designed by Fire Features)

Pentru gradinile de interior sau exterior, o piesa de foc eleganta si cu functie de masa va fi mereu in centrul atentiei. Aspectul simplu, circular, cu blatul deasupra lemnelor decorative, cu flacara in mijloc si alimentata de o butelie cu etanol, separata cu sticla securizata de restul ansamblului, ofera joc de texturi si eleganta oricarei amenajari. (designed by AK47)

De cele mai multe ori piesele de foc din zona de lounge se monteaza ridicate de la sol pentru un plus de siguranta, insa, precum ne arata si acest peisagist, pot fi si exceptii. Astfel de rezolvari sunt recomandate persoanelor responsabile si familiilor care nu au copii mici. (designed by Patricia Anastassiadis)

f0dfa1c9efa5285aa3c59fcddc2fdc5f

Aceasta piesa de foc cu blat perimetral are o forma neregulata, iar conductele de gaze sunt mascate cu sticla termica colorata. Ca si pietrele decorative, aceasta sticla se incalzeste si emana treptat caldura. (designed by Jeffrey Gordon Smith Landscape Architecture)

light house by W design architecture studio at eye of africa near Johannesburg

Zona de lounge pavata nu reprezinta singurul loc in care pot fi amenajate piesele de foc, acestea putand fi integrate si pe spatiul verde. In acest caz este recomandata o zona de protectie libera in jurul focului, in exemplul de fata aceasta zona fiind cea cu pietris. Intreg ansamblul este ingropat in peluza, perimetrul rezultat avand rol de loc de sezut. (designed by W design architecture studio)

Adaugand o piesa de foc gradinii, vei spori gradul de confort al spatiului si interesul tau si al prietenilor pentru aceasta.

Datorita unei vaste posibilitati de rezolvare a pieselor de foc decorative pentru gradina, si din importanta alegerii corecte a dimensiunilor acestui spatiu, a locului de montaj si a materialelor folosite, contactati pentru sfaturi si ghidaj un peisagist specializat.

Pentru servicii de consultanta si proiectare in amenajarea gradinilor contacteaza Alexandru Pripis, Peisagist – 0722.386.992